prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

26. EMA – edukativna muzejska akcija

Edukativna muzejska akcija EMA ove će se godine u svom produženom, dvomjesečnom izdanju, održati od 30. travnja do 30. lipnja, na temu “Iz/Van/Red/No!”, odabranu u u skladu s okolnostima u kojima su se našli brojni građani i institucije već drugu godinu za redom.

U 25. izdanju te tradicionalne manifestacije sudjeluje 65 muzeja iz 38 hrvatskih gradova i naselja. Organizira ju Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD), a s obzirom na epidemiološku situaciju, iznimno ove godine nema muzeja domaćina.

Predsjednica HMD-a Vlasta Krklec, ističe kako se manifestacija organizira unatoč vrlo teškoj situaciji za hrvatsku kulturu i muzeje koje nisu bili pogođeni samo pandemijom, već i  potresima zbog kojih su morali zatvoriti svoja vrata.

Kaže kako su muzeji i galerije od početka bili sigurna mjesta i rade sukladno epidemiološkim mjerama i odredbama. “Kao što i sam ovogodišnji naziv govori, radi se o izvanrednim okolnostima i po tim pitanjima u muzejima smo najsigurniji”, istaknula je.

“Muzeji nisu posustali i misle na svoju publiku, a svi ovi programi napravljeni su tako da budu zanimljivi, ne samo najmlađima nego i široj školskoj populaciji, mogu se koristiti u nastavi, a tu je dodatna zabava za bake, djedove, roditelje”, dodala je.

Akcija je produžena na dva mjeseca kako bi svatko mogao odabrati određene termine, a već primaju puno upita iz škola, od učitelja, nastavnika i učenika.

Po cijeni od 10 kuna posjetitelji mogu nabaviti posebnu programsku knjižicu – muzejsku putovnicu, s popisom sudionika i kratim opisima njihovih edukativnih programa. S njome mogu besplatno ući u sve ustanove koji sudjeluju u akciji.

Ove godine bit će dostupna i virtualna knjižica na stranicama Društva, koja ne vrijedi za ulaz u muzeje, ali otvara virtualna vrata muzejskih online edukativnih sadržaja.

Tema EMA-e nadovezuje se na ovogodišnju ICOM-ovu temu za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, “The Future of Museums: Recover and Reimagine”.

Detaljan program kao i e-knjižicu možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog muzejskog društva , kao i na stranicama pojedinih ustanova sudionika.