prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

27. ožujka – Svjetski dan kazališta

Godine 1962., na dan 27. ožujka, ITI – International Theatre Institut (Međunarodni kazališni institut) organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta.

Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961., a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Cilj te jednodnevne manifestacije je podsjetiti javnost i pružiti priliku kazališnim ljudima da ukažu na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkoga stvaralaštva koja proizlazi iz kreativnog čina.
 
Ujedno je to i prilika da se prisjetimo rođenja kazališta. Kazalište je nastalo u staroj Grčkoj, iz rituala koji su se održavali u čast boga Dioniza koji se slavio pjevanim, recitiranim ditirambima i plesom i u tim svečanostima nalazimo početke tragedije i komedije. Korifej, koji je predvodio zbor, vremenom se transformirao u glumca-interpreta određenog lika i time se dobila mogućnost dijaloga. Legendarni Tespis prikazuje još u 6.stoljeću prije Krista takve predstave s jednim glumcem i zborom. U 5. stoljeću prije Krista takve kazališne izvedbe dobivaju u Ateni svoj organizirani oblik i postaju takmičenja. Najpoznatiji autori tragedija tako su Eshil, Sofoklo i Euripid, a komedija Aristofan. Vremenom, radi dinamizacije radnje, uvede su drugi, a zatim i treći glumac (uz obavezni zbor.) I od tada se kazalište sve više i više razvija kroz niz stoljeća i još uvijek je prisutno i svojom čarolijom privlači gledatelje.

Kazalište danas označava zgradu ili mjesto gdje se izvode kazališne predstave, družinsku organizaciju ili pak ustanovu koja organizira kazališne predstave pa i samu kazališnu umjetnost (Đurđa Škavić, Hrvatsko kazališno nazivlje). Ono je zapravo mjesto gdje književnost hoda i govori pred našim očima (The Anatomy of drama, 1973) stoga kako biste najbolje proslavili ovaj dan posjetite kazalište u vašem gradu i nagradite se čudesnim umjetničkim avanturama.

 
Teatro Teresa Carreño u Venecueli

Dio informacija za članak je preuzet sa Wikipedije i Hrvatskog centra ITI – UNESCO.
Na stranicama Hrvatskog centra ITI možete pročitati međunarodnu poruku i hrvatsku poruku  za Svjetski dan kazališta.