prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

3. Europska juniorska informatička olimpijada 2019

Nakon cijelog niza natjecanja (od listopada 2018. do lipnja 2019.) na kojima su se mladi informatičari programeri – učenici osnovnih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji, došao je i trenutak za nastup najboljih mladih hrvatskih informatičara u ovoj školskoj godini na 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – European Junior Olympiad in Informatics koja se ove godine od 23. do 29. kolovoza održava u Mariboru, gdje uz Hrvatsku nastupaju i reprezentacije iz još 23 europske zemlje.

 Učenici koji nastupaju za hrvatsku juniorsku reprezentaciju su:
 

  1. Fran Babić, 8. razred, OŠ E. Kumičića Velika Gorica
  2. Vlatko Borevković, 8. razred, OŠ Cvjetno naselje Zagreb
  3. Marko Dorčić, 8. razred, OŠ A. Stepinca Zagreb
  4. Ivan Janjić, 8. razred, OŠ Zrinskih Nuštar

a s članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacija su i Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, i Matej Ferenčević, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.
 
Program 3. EJOI-a tijekom sedam dana obuhvaća:

  • svečano otvorenje
  • probno natjecanje i dva dana natjecanja
  • organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, zabavu, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
  • završnu svečanost s dodjelom medalja

Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2004. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Kako bi mladi hrvatski olimpijci na ovoj olimpijadi ostvarili što bolji uspjeh, održane su stručne intenzivne pripreme, prvo tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske (Krk, od 19. do 29. lipnja), a kasnije i u XV. gimnaziji, na kojima su članovi reprezentacije kroz cjelodnevni osmišljeni program prisustvovali predavanjima najboljih stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, uz rješavanje zadataka s međunarodnih informatičkih natjecanja iz proteklih godina.
 
Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 3. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
 
Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatskog informatičkog saveza