prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

3P – “Pročitaj – promisli – proslijedi”

Koje opasnosti vrebaju na društvenim mrežama? Tko se krije iza nepoznatih profila na Facebooku? Zašto mi netko nepoznat šalje zahtjev za prijateljstvom i traži od mene osobne fotografije? 

Ovo su neka od pitanja na koja je u srijedu, 13. studenoga 2019. godine, učenicima Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin pokušala odgovoriti Tatjana Novak, djelatnica Odjela za prevenciju Policijske uprave varaždinske. Razgovorom s učenicima na nastavnim satima Etike i kulture i sata razredne zajednice, dobiven je uvid u negativne situacije s kojima su se učenici sreli na društvenim mrežama i da ih se po potrebi informira i osvijesti o mogućnosti zlouporabe društvenih mreža.

Zato je gospođa Novak ukazala na opasnosti virtualnog svijeta, kako je važno zaštititi osobne podatke, kako se ne smiju objavljivati fotografije neprimjerenog sadržaja ili fotografije osoba koje nisu dale pristanak za objavljivanje, kako reagirati i kome se obratiti u slučaju primitka poruka neprimjerenog sadržaja i upoznala ih s pravilom „3P“-pročitaj – promisli – proslijedi.

Učenici su imali mnogo pitanja za gđu.Novak, tako da je ovo predavanje početak suradnje Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Odjela za prevenciju Policijske uprave varaždinske.

 

Tamara Herjavec Habek, prof.