prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

4. transnacionalni sastanak u sklopu projekta Erasmus+KA2 “Tajne europskih prijestolnica“

20. i 21. listopada 2016 u Osnovnoj školi Sesvetska Sopnica održan je četvrti transnacionalni  sastanak u sklopu projekta Erasmus+KA2 “Tajne europskih prijestolnica”. Projekt traje od 1. rujna 2015. do 31. kolovoza 2017. godine te je ušao u drugu godinu provedbe. Cilj sastanka je bio prikazati provedene aktivnosti od trećeg transnacionalnog sastanka koji se odvijao u bugarskom gradu Vratsi te koordinirati buduće aktivnosti s partnerskim školama iz šest zemalja. 

Na dvodnevnom projektnom sastanku, kao predstavnici partnerskih škola, sudjelovali su: Daniela Ignatova i Iskra Isaeva iz Bugarske, Ieva Hermane, Lucija Snikere, Marta Antoneviča iz Latvije, Roberta Firavičiute i Regina Mikalauskiene iz Litve, Dorina Florina Mirodot i Sandor Traier iz Rumunjske, Alejandro Pastor del Castillo i Jose Ignacio Rivera Diaz iz Španjolske, dok su školu domaćina predstavljali knjižničar Krešimir Petrak i koordinator projekta – pedagog Igor Salopek.

Druga godina provođenja projekta “Misteriji glavnih gradova Europe” širi područje koje se obrađuje pa se pozornost s legendi stavlja na spomenike u glavnome gradu te njihovu zaštitu, kao i ekološke probleme velikih gradova. Stoga su predstavnici partnerskih škola i njihovi učenici pripremili prezentacije o spomenicima u njihovom glavnom gradu. Sudionici projekta obišli su i fotografirali spomenike glavnih gradova, a sam proces dokumentirali su u obliku kratkih poučnih filmova koji su prikazani svima na sastanku. Zadatak zadan od strane škole domaćina bio je donijeti pet fotografija koje prikazuju učenike u istraživačkom radu na temu spomenika te izrada zajedničke izložbe koja predstavlja koordinirani rad učenika u svim zemljama sudionicama.

Tijekom prvog dana sastanka sudionici projekta imali su mogućnost posjetiti nastavne sate Engleskog jezika (Melinda Tupek), Glazbene kulture (Domagoj Brlečić), Sata razrednika (Noemi Ajduković), Tjelesne i zdravstvene kulture (Željka Bedenicki) i Prirode (Marina Petrin Horvatić) te steći uvid u dobru praksu učitelja u školi. Također je svim sudionicima sastanka omogućeno predstaviti svoju zemlju i školu na kraju nastavnog sata s ciljem uključenja što većeg broja učenika u sastanak. Iskra Isaeva, učiteljica engleskog jezika i prevoditeljica na hrvatski jezik, održala je nastavni sat na temu grada Sofije, u suradnji s učiteljem geografije Marijanom Birušem.

U drugom dijelu dana uslijedila je izrada kalendara za 2017. godinu. Izradu kalendara vodila je učiteljica informatike Bojana Trivanović u sustavu Sizzix. Gotovi kalendari bit će skenirani i poslani svim partnerima projekta.

Sudionici projekta imali su mogućnost sudjelovanja i u radionici izrade licitarskih srca gđe. Šćuric iz Marije Bistrice te su vlastito licitarsko srce ponijeli kao originalni suvenir iz Zagreba.

Prva večera susreta organizirana je na seoskom imanju Polovanec kako bi  gosti kušali specijalitete Prigorja.

Drugi dan susreta bio je rezerviran za koordinaciju i dogovaranje budućih aktivnosti projekta  te gledanje filma “Crna kraljica“ učenika OŠ Sesvetska Sopnica i knjižničara Krešimira Petraka, nakon čega je slijedio kviz o Crnoj kraljici pod vodstvom Marijana Fitza.

Prehrana sudionika i okrijepa za vrijeme pauza bila je zaduženje školskih kuharica koje su domaćim specijalitetima, štruklima, gibanicom, zagrebačkim odrescima, mlincima i pečenom piletinom oduševile goste.

U poslijepodnevnim satima, sudionici projekta su pod vodstvom Marijana Biruša i Igora Salopek posjetili centar Zagreba i sve važne lokalitete vezane za legende grada Zagreba i bitne spomenike grada. Sastanak je završio oko 18 sati u centru grada. 

Aktivnosti Projekta koje će se provoditi u školskoj godini 2016./2017. su:

  • izrada elektronske karte spomenika u glavnom gradu
  • snimka nastavnog sata, prikaz rada na projektu
  • izrada prezentacije o arhitektonskim i zemljopisnim vizurama glavnog grada
  • organizacija putujuće izložbe učeničkih radova na temu spomenika glavnog grada
  • istraživački rad na temu zaštite spomenika glavnog grada
  • izvještaj o ekološkim problemima u glavnom gradu
  • izrada učeničkih radova od recikliranih materijala
  • posjet arheoloških nalazišta glavnog grada
  • izrada skulpture koja povezuje sve sudionike projekta.

Vesele se svim izazovima koji očekuju sudionike do kraja projekta kao i petom susretu svih sudionika koji će se održati u veljači u Španjolskoj.