prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

6. Dani Antuna Gustava Matoša

Od 8. do 13. lipnja održavaju se 6. Dani Antuna Gustava Matoša, manifestacija posvećena jednom od najvećih hrvatskih književnika Antunu Gustavu Matošu (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb 17. ožujka 1914.).

Manifestacija započinje u mjestu Matoševa rođenja Tovarniku, završava u mjestu Matoševe smrti, Zagrebu, a još se održava u Plavni i Beogradu, u mjestima značajnima u životu i radu Antuna Gustava Matoša i njegove obitelji.

Bit će održano više različitih programa, a svečano otvaranje manifestacije je u srijedu, 8. lipnja 2022. u Tovarniku s početkom u 18.00 sati.

U programima sudjeluju hrvatski književnici, glazbenici, znanstvenici, redatelji, studenti, učenici osnovnih škola i vrtića iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Program organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ – Plavna, Zaklada Antun Gustav Matoš, Beograd, Općina Tovarnik  i Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Tovarnik.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Županija vukovarsko-srijemska, Općina Tovarnik i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

U središtu programa je odnos Antuna Gustava Matoša prema biskupu Josipu Jurju Strossmayeru (Osijek, 1815.- Đakovo 1905.), najvećem hrvatskom kulturnom meceni u povijesti. Predstavit će se u sklopu manifestacije knjiga i kratki dokumentarni film: “Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kralju naših svih ideala” (DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski/Zavod za kulturu vojvođanskih hrvata Osijek/Subotica 2022.), razgovarat će se o Matoševom beogradskom životnom i kreativnom razdoblju, interpretirat će se kroz glazbu i riječ Matoševi stihovi i drugi tekstovi velikog književnika.