6. Dani Antuna Gustava Matoša

Od 8. do 13. lipnja održavaju se 6. Dani Antuna Gustava Matoša, manifestacija posvećena jednom od najvećih hrvatskih književnika Antunu Gustavu Matošu (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb 17. ožujka 1914.).

Manifestacija započinje u mjestu Matoševa rođenja Tovarniku, završava u mjestu Matoševe smrti, Zagrebu, a još se održava u Plavni i Beogradu, u mjestima značajnima u životu i radu Antuna Gustava Matoša i njegove obitelji.

Bit će održano više različitih programa, a svečano otvaranje manifestacije je u srijedu, 8. lipnja 2022. u Tovarniku s početkom u 18.00 sati.

U programima sudjeluju hrvatski književnici, glazbenici, znanstvenici, redatelji, studenti, učenici osnovnih škola i vrtića iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Program organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ – Plavna, Zaklada Antun Gustav Matoš, Beograd, Općina Tovarnik  i Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Tovarnik.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Županija vukovarsko-srijemska, Općina Tovarnik i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

U središtu programa je odnos Antuna Gustava Matoša prema biskupu Josipu Jurju Strossmayeru (Osijek, 1815.- Đakovo 1905.), najvećem hrvatskom kulturnom meceni u povijesti. Predstavit će se u sklopu manifestacije knjiga i kratki dokumentarni film: “Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kralju naših svih ideala” (DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski/Zavod za kulturu vojvođanskih hrvata Osijek/Subotica 2022.), razgovarat će se o Matoševom beogradskom životnom i kreativnom razdoblju, interpretirat će se kroz glazbu i riječ Matoševi stihovi i drugi tekstovi velikog književnika.