prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt 1000 ždralova za Hirošimu 2017.

        Hrvatsko japansko društvo Makoto i ove godine nastavlja projekt prikupljanja tisuću ždralova s namjerom da se Hrvatska priključi svjetskom obilježavanju Međunarodnog dana mira i svjesnosti o opasnosti nuklearnog oružja.

      Atomska bomba bačena je na Hirošimu 6. kolovoza 1945. godine. Tada je prvi put u povijesti korišteno nuklearno oružje, a posljedice su vidljive i danas. Ovom akcijom nastavlja je tradicija započeta 2005. godine kada je u akciji sudjelovalo više od tisuću djece iz Zagreba, Rijeke, Dubrovnika i Vukovara. Krajnje odredište ždralova bit će u podnožju spomenika Sadako Sasaki u Spomen-parku mira u Hirošimi. Namjera društva Makoto je uputiti djecu u način izrade origami ždrala i sva njihova imena objaviti na stranici udruge na hrvatskom i japanskom jeziku.

     18. travnja 2017. godine, predsjedništvo Makoto društva posjetilo je Njegovu Ekselenciju, veleposlanika Japana Keija Takeguchija. Delegacija Makota u sastavu Krešimir Rajki, Sven Bjelan i Domagoj Palenkaš, predstavili su veleposlaniku dosadašnje aktivnosti Društva s naglaskom na dvije aktualne – Tjedan japanske kulture u Algoritmu i 1000 ždralova za Hirošimu. Veleposlanik je izrazio svoje poštovanje i zahvalnost radu Makota i rekao kako bi ubuduće želio ojačati suradnju veleposlanstva i društva.

     U projekt su se uključile učenice Srednje škole Buzet Anamarija Guzijan, Valentina Dujanić i Ela Pahor. “Logistička podrška” – profesorica etike Jasminka Miletić, profesori povijesti Božo Tolušić, Hrvoje Badurina i gospodin Krešimir Rajki, a najzaslužnija je Anamarija Guzijan koja je ostale uputila u način izrade ždralova.

     Ždralovi se prikupljaju početkom mjeseca srpnja. Želimo im sretan put i boravak u Parku mira s tisućama drugih ždralova iz cijeloga svijeta.

                      Poruka – Hiroshima Peace Institute:

                      Dear all at Buzet High School,

        it is so nice to know that you are folding cranes for Sadako. The Hiroshima Peace Institute will send

        you a book “Reflections from Hiroshima” by post.

        May the beatiful flowers bloom from the peace seeds in Croatia!!!

        Sincerely yours;

        Hiroshima Peace Institute

        Hiroshima City Universitiy      

                                                                                   B. Labotić, dipl. bibliotekar