prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ciparska avantura učenika Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar od 1. lipnja 2024. provodi drugi Erasmus+ projekt u sklopu akreditacije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Projektom se omogućuje obavljanje stručne prakse u inozemstvu. Projekt službeno završava 31. kolovoza 2025. godine.

U razdoblju od 27. travnja do 18. svibnja 2025. provodila se prva mobilnost učenika. Osam učenika radilo je tri tjedna u Grand Resortu, hotelu s 5*, u Limassolu na Cipru. Radi se o učenicima drugih razreda koji pohađaju smjerove:

  • kuhar (Lovro Huzjak i Matej Krluk)
  • turističko-hotelijerski komercijalist (Magdalena Gujić)
  • hotelijersko-turistički tehničar (Nika i Lucija Jukić, Lana Matuš, Maja Prka i Dorotea Ileković).

Glavni cilj projekta je obavljanje praktične nastave učenika drugih razreda, na odgovarajućim radnim mjestima za njihovo odabrano zanimanje. Učenici su stekli nove vještine u radu u restoranu te hotelskoj recepciji i hotelskom domaćinstvu. Dobili su priliku primijeniti i usavršiti stečeno teorijsko znanje u školi u praktičnom dijelu obrazovanja. Ovim su projektom učenici usvojili nova znanja i stekli vještine. Pomoću njih će moći, po završetku školovanja, konkurirati na domaćem ali i europskom tržištu rada.

Učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar su tijekom tri tjedna obavili 120 sati praktične nastave u jednom od najboljih ciparskih hotela.  Vođeni su odličnim, susretljivim i srdačnim mentorima koji su uvijek bili spremni objasniti im poslove i dati savjete vezane uz posao, ali nadogradnju njihova znanja, kako bi postali što uspješniji u budućim poslovnim izazovima.

Osim praktične nastave za učenike i nastavnike u pratnji partnerska organizacija ShipCon Limassol Ltd. pobrinula se za kulturne aktivnosti u sklopu koje su posjetili divni Kourion, Afroditine stijene te Paphos. Na drugom izletu uputili su se u planinsko područje Troodos i posjetili vodopad Kalidonia i tipično ciparsko selo gdje su imali priliku kušati tradicionalne proizvode. Nastavnice u pratnji, Tea Milinović i Iva Štrkalj, za učenike su organizirale dodatne sadržaje – posjet Larnaki i Nikoziji, posjet zoološkom vrtu i Muzeju paradoksa, a za kraj posjet aquaparku.

Učenici su bogatiji za brojna iskustva i veliku količinu usvojenih znanja i vještina.

Lovro i Matej: Imali smo dva mentora u kuhinji, komunikacija je bila jako dobra, obojica su bila susretljiva i ljubazna. Puno toga nam je pokazao i  naučio nas. Praksa je bila zanimljiva. Rado bismo ponovili ovo iskustvo.

Magdalena: Na poslu je bilo lijepo, mentori i kolege su bili izuzetno dragi. Radila sam na buffetu i imala priliku komunicirati s gostima.

Nika: Meni se ova praksa na Cipru jako svidjela i nadmašila je moja očekivanja. Jako sam introvertna osoba, ali moram priznati da sam se puno otvorila u komunikaciji, pogotovo onoj na engleskom jeziku. Meni je to bio najveći izazov i drago mi je da sam se pokazala. Dodatno sam usavršila svoje vještine. Rado bih ponovno radila u nekoj stranoj zemlji, jer smatram da je to odličan poticaj za moje daljnje planove.

Dorotea i Maja: Rad u hotelu s 5* je bio zanimljiv, mentori su bili jako dobri i ljubazni. Jasno su objašnjeni svi naši zadaci, nije moglo bolje.

Lana: Praksa mi se jako svidjela, bilo mi je zabavno i bez stresa. Mentori su mi se svidjeli, bili su ljubazni i pokazivali nam kako treba nešto napraviti. Jako mi je drago što sam imala priliku otići na Cipar i tamo raditi. Voljela bih opet ići.

Lucija: Praksa na Cipru je bila super, radno vrijeme je bilo odlično. Iako smo se mijenjali u smjenama, ali na taj način sam upoznala više kolega. Ljudi u hotelu su jako dragi. Kada radite s njima, ako se nešto krivo napravi, ne ljute se, već sve lijepo pokažu i objasne.