prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani kruha u 3. razredu – mirisi, okusi i zahvalnost

Mirisi svježeg tijesta, dječji osmijesi i pjesma ispunili su učionicu 3. razreda OŠ Višnjevac u obilježavanju Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Učenici 3. razreda Osnovne škole Višnjevac obilježili su 14. listopada 2025. godine Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U tome ih je vodila njihova učiteljica Nataša Subašić. Učionica je toga dana bila vesela, mirisna i ispunjena toplinom zajedništva.

Svatko je od kuće donio peciva, kolačiće i kruhove koje su s puno ljubavi pripremili s roditeljima. Učionicom su se širili mirisi svježeg tijesta, maslaca i domaće topline. Stolovi su bili puni različitih oblika i okusa, a svako je dijete s ponosom pokazivalo svoj uradak.

Učenici su kroz razgovor i zanimljive aktivnosti učili o putu kruha, od zrna pšenice do stola. Shvatili su koliko je truda potrebno da bi nastao svaki komadić kruha i koliko u tom procesu sudjeluje vrijednih ruku.

Naučili su da sve započinje na polju, gdje poljoprivrednici siju pšenicu i brinu se o usjevima tijekom cijele godine. Nakon žetve, zrnca pšenice odlaze u mlin, gdje ih mlinari pretvaraju u brašno. To brašno pekari zatim koriste da bi zamijesili tijesto i ispekli kruh koji svakodnevno kupujemo u pekarnicama. Na kraju, kruh dolazi do našeg stola, kao simbol rada, truda i zahvalnosti svima koji su sudjelovali u njegovom nastanku.

Nakon razgovora i kušanja poslastica, učionicom su se zaorile pjesme o kruhu, plodovima zemlje i zahvalnosti. Djeca su pjevala s osmijehom, pljeskala u ritmu i uživala u zajedničkom druženju.

Pjesma je ispunila učionicu veseljem i osjećajem zajedništva, a mnogi su rekli da im je to bio najljepši dio dana.

Posebno lijep i dirljiv trenutak bio je kada su dio svojih peciva i kolača odlučili podijeliti s drugom djecom u školi. Učenici su sami predložili da ono što su donijeli ne zadrže samo za sebe, već da daruju i druge. Tim su činom pokazali kako istinska zahvalnost dolazi iz srca i da sreća postaje veća kada se dijeli.

Njihov primjer podsjetio je sve prisutne koliko je važno pomagati, dijeliti i biti pažljiv prema drugima.

Na kraju su zaključili da zahvalnost nije samo riječ, nego i djelo. Dan kruha bio je prava prilika za učenje, druženje i razvijanje osjećaja zahvalnosti i dobrote, vrijednosti koje nose sa sobom i izvan školskih klupa.