prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Advent u razredu njemačko-austrijske nacionalne manjine

U Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku učenici 3.c razreda njemačko-austrijske nacionalne manjine obilježavaju vrijeme Adventa prikladnim blagdanskim običajima koji potječu upravo iz Njemačke i Austrije, a proširili su se i postali popularni u cijelom svijetu.

U Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku učenici 3.c razreda njemačko-austrijske nacionalne manjine redovito obilježavaju vrijeme Adventa prikladnim blagdanskim aktivnostima kako bi uljepšali predblagdansko vrijeme u školi. Većina popularnih blagdanskih običaja potječe upravo iz Njemačke i Austrije, pa se njima bavimo u sklopu nastave njegovanja njemačko-austrijske kulture.

Prvi adventski kalendar izrađen je 1851.godine u Njemačkoj. Od prvoga dana Adventa u našem razredu posebno mjesto zauzima jedan takav kalendar na kojem se nalaze božićni ili zimski motivi. Učenici su osmislili poruke dobrih djela i lijepih gesta i napisali ih na papiriće koje smo zajedno s bombonima pričvrstili na kalendar. Svako jutro, prije početka nastave pročitamo jednu poruku i to je naš zadatak dana.

Osim toga, prvoga dana Adventa pokrećemo igru „Tajni anđeo čuvar“ u kojoj slučajnim odabirom učenici postaju anđeli čuvari jednom prijatelju iz razreda prema kojem će se posebno ljubazno ponašati, pomoći mu ili učiniti neke lijepe geste tijekom Adventa. Zadnjega dan nastave, uoči Božića otkrivamo čiji smo anđeli bili i darujemo simboličan darak svome prijatelju.

Tradicija izrade adventskog vijenca je također njemačkog porijekla. Prvi je nastao još 1839.godine, a mi i taj običaj njegujemo i svake godine izradimo drugačiji vijenac.

Već 4. prosinca je sveta Barbara. U Njemačkoj i nekim dijelovima Austrije rasprostranjen je običaj da se na Dan sv. Barbare odreže grančica trešnje, stavi u toplu vodu deset sati, a zatim u vazu na toplom mjestu u stanu. Ako grančica procvjeta do Božića bit će to sretna godina

Sveti Nikola je djeci jedan od najdražih blagdana u godini. Čarolija toga dana bude još veća kada sveti Nikola „dođe i u školi“. No, za to treba pripremiti lijepe čizmice. Mi smo već izradili čizmice od kartona, a ukrasili smo ih koristeći salveta tehniku (decoupage). Radionica je još zanimljivija kada u školu na radionicu pozovemo i roditelje.

Anđeli su neizostavan božićni motiv. Izrađujemo ih od hamer papira i jute, spužve i vune.Uz anđele su prikladne svijeće od grančica povezane vrpcom i s porukama: nada, vjera, istina i mir.Njih poklanjamo dragim osobama za Božić.Prozore i strop učionice ukrašavamo bijelim pahuljicama ili snjegovićima mobilima.

Pred sam Božić planiramo izrađivati čestitke za najdraže. Djeca vole poklanjati, obradovati roditelje, bake, djedove ili drugu rodbinu lijepim čestitkama, a ujedno vježbaju pravilno pisanje čestitke.

U adventsko vrijeme u dobrom raspoloženju učimo i pjevamo tradicijske njemačke pjesme. Najviše božićnih pjesama koje se i danas pjevaju nastalo je krajem 18. i početkom 19.stoljeća i to najčešće iz pera poznatih austrijskih i njemačkih skladatelja. Npr.“Joseph, lieber Joseph mein”,“Stille Nacht,heilige Nacht”,“O Tannenbaum”.

Za kraj adventskog vremena kao vrhunac rada kroz Advent pripremit ćemo priredbu za roditelje i izložbu svojih radova.To je najljepši mogući svečani završetak prvoga polugodišta. Povezujemo ga s tradicionalnim njemačkim božićnim sajmovima kojih imaju preko 2500. Najpoznatiji i najstariji božićni sajam na svijetu je bio u Nϋrnbergu 1628. godine “Christkindl-Markt”.

Sve ove aktivnosti doprinose jačanju dobre razredne atmosfere, potiču učenike na dobrotu, ljubaznost, prijateljstvo i promišljanje o sebi i drugima te čuvanje tradicije njemačko-austrijskih običaja.