prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Akvaristika

Svi jako dobro znamo koliko djeca vole životinje. Već od najmanje dobi, mnoga djeca pokazuju izrazitu zainteresiranost za kućne ljubimce. S obzirom da često nismo u mogućnosti djetetu nabaviti psa ili macu, kao idealno rješenje nameće se nabavka akvarija s ribicama. Iako se s ribicama ne mogu igrati kao s četveronožnim ljubimcima, djeca će ribe rado promatrati i hraniti te na taj način razviti osnovne navike o tome kako se brine o kućnom ljubimcu.

Sama definicija otprilike kaže da je akvarij staklom omeđen, zatvoreni biološki sustav u kojem se odvijaju prirodni procesi bitni za održavanje biološke ravnoteže (rast i razmnožavanje svih živih bića, stanovnika akvarija). Drugim riječima – to je jedan mikrosvijet, mikrosustav koji bi trebao funkcionirati kao da je prirodan. Stoga je cilj svakog akvariste omogućiti ribicama i akvarijskim biljkama što je moguće sličnije uvjete života kakve ti isti organizmi imaju u prirodi.

Da biste postigli prirodne uvjete u staklom omeđenom prostoru morat ćete poznavati barem djelomično prirodne znanosti, prije svega biologiju i kemiju. Ukoliko uspijete svoj akvarij urediti tako da se u njemu i ribice i biljke osjećaju dobro (kvaliteta i kemijski sastav vode, osvjetljenje, temperatura, biološki uvjeti, uređenje akvarija) tada će i sam akvarij izgledati prirodno i lijepo. U tom slučaju možemo reći da je akvarij “ukras doma”, jer dobro i kvalitetno uređen i održavan akvarij zaista izgleda prekrasno u svakom prostoru.

Spomenimo i to da povijest akvaristike seže daleko u 10. stoljeće kada su se u Kini i Japanu javili prvi akvaristi. Već su tada ljudi s Dalekog istoka shvatili da voda kao osnova akvarija predstavlja simbol života i čistoće, unosi svježinu i održava optimalnu količinu negativnih iona neophodnih za zdravlje i dobro raspoloženje čovjeka. Početkom 18. stoljeća prvi akvariji pojavljuju se u Engleskoj s ribama s Dalekog Istoka, a pravi procvat akvaristike javlja se tek nakon drugog svjetskog rata.

Kupovina akvarija i dodatne opreme

Čest je slučaj da roditelji nabave ribicu u neadekvatnoj staklenoj kugli, ne informirajući se prije toga o osnovnim životnim potrebama ribica i uvjetima njihova života. I što se može dogoditi? Nažalost, čest je slučaj da takva ribica u svega par dana ugine.

U prodavaonicama kućnih ljubimaca često će vam reći kako je dovoljno kupiti akvarij od svega par litara vode, hranu i ribicu. No bitno je znati da u tako malim akvarijima, bez adekvatne opreme kao što su filter za pročišćavanje vode i grijač – nikada se ne može stvoriti idealni kemizam vode pa ribice često ugibaju. Upamtite da kod akvarija vrijedi pravilo: što je akvarij veći, tim je bolji za ribice. Osim toga, veći akvarij lakše se održava.

Nako što ste se odlučili na nabavku akvarija, obavezno proučite literaturu o akvaristici. Danas postoji velik izbor knjiga, internetskih stranica i foruma o akvaristici pa je informiranje o akvaristici dosupno svakome.

Prije odluke o kupovini akvarija svakako morate:

 • znati koliko ste novca spremni izdvojiti za akvarij (cijena akvarija, opreme, ribica i bilja varira od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća kuna)
 • odlučiti želite li nabaviti akvarij s hladnovodnim ribicama, toplovodnim ribicama ili morski akvarij (ovaj zadnji nikako nije za početnike!)
 • odabrati idealno mjesto na koje ćete smjestiti akvarij
 • znati koju opremu za akvarij morate nabaviti
 • informirati se gdje je najbolje nabaviti akvarij i akvarijske ribice (trgovina kućnih ljubimaca, internetski oglasnici).

Preporučujem vam da odmah u startu nabaviti što je moguće veći akvarij. Pri tome je važno znati da svaki početnički akvarij osim ribica mora imati i:

 • filter (postoji više vrsta, npr. unutarnji, vanjski, hang-on, u poklopcu akvarija, na zračnu pumpu) koji je važan za filtriranje vode i osiguravanje ribicama dovoljne količine kisika
 • grijač koji je izuzetno bitan za toplovodne tropske ribice koje žive na temperaturi od 23 do 28 stupnjeva Celzijevih
 • neonsku rasvjetu ugrađene u poklopac akvarija koja je osnovni izvor svjetlosti, a izrazito je bitna za normalan rast bilja (preporučuje se da je rasvjeta upaljena deset sati dnevno)
 • stabilni stalak za akvarij
 • podlogu i substrat (šljunak, pijesak, hranjiva podloga)
 • dekoraciju (kamenje, pozadina, panjevi)
 • žive biljke
 • hranu za ribice u obliku listića ili granula, s time da vam preporučujem kupovinu premium hrane koja ima izbalansiran sastav hranjivih tvari i dodatak vitamina i minerala. Ribice je najbolje hraniti dva puta dnevno, u jutarnjim i večernjim satima, vrlo malom količinom hrane smrvljenom među prstima.

Moja je preporuka da pokušate nabaviti kompletan akvarij koji se sastoji od svih gore navedenih dijelova.

Važnost cikliranja vode

Cikliranje je postupak pripremanja akvarijske vode za siguran prihvat ribica. Radi se o tzv. “dušičnom krugu” koji postoji i u prirodi. U vremenskom razdoblju od tri do četiri tjedna u vodi, filterskom materijalu, biljkama, dekoraciji i podlozi stvaraju se kolone dušičnih bakterija koje pretvaraju otrovne tvari koje ribe izlučuju sekretom u manje štetne spojeve koje mogu iskoristiti akvarijske biljke. Zbog toga je nemoguće akvarij ispuniti vodom iz slavine i u nju odmah naseliti ribice jer će u tom slučaju doći do masovnih uginuća. Dobro je znati da u prodaji postoje posebni preparati za pripremu akvarijske vode koji znatno smanjuju vrijeme potrebno za cikliranje vode.

Kupovina akvarijskih ribica

Prilikom kupovine ribica i bilja, preporučujem da se savjetujete s osobom koja već ima akvarij kao i iskustvo s određenim prodavaonicama kućnih ljubimaca. Izuzetno je bitno odabrati dobru trgovinu s kućnim ljubimcima u kojoj se mogu pronaći kvalitetne i zdrave ribice, odnosno one koje su dobrog apetita, živahne, mlade i koje su prošle potrebnu karantenu.

Često se na forumima i oglasnicima prodaju mlade i zdrave ribice domaćih provjerenih uzgajivača pa vam preporučujem da ribice nabavite kod njih (porijeklo i zdravstveno stanje ribica u prodavaonicama kućnih ljubimaca često je upitno).

Kod odabira riba treba voditi računa o uobičajenim zahtjevima određenih ribljih vrsta za prostorom, izgledom akvarija, temperaturom, prehranom, ponašanjem, društvenosti i trpeljivosti određenih vrsta riba. Postoje ribe koje su izrazito društvene (idelane za akvariste – početnike) kao i one agresivne i grabežljive (o kojima je potrebno naučiti više).

Početnicima preporučujem nabavku otpornijih i nezahtjevnih ribljih vrsta koje odlično podnose tvrdu vodu kakvu imamo u Hrvatskoj. To su sve vrste živorodnih riba kao npr. guppy, švert, molly, platy, somići čistači dna i stakla (ancistrusi i corydorasi) te neke vrste tetri. Od hladnovodnih vrsta ribica preporučujem nabavku zlatnih karasa.

Dobro je znati da se kupljene ribe transportiraju u vrećicama za transport  koje su čvrste i zaobljenih rubova. Takvu vrećicu s vodom i ribama potrebno je uroniti u akvarijsku vodu na najmanje 30 minuta kako bi se izjednačile temperature akvarijske vode i vode u vrećici. Nakon transporta vrećica se raspakira i postupno se – miješanjem akvarijske vode i vode iz vrečice – ribe puštaju u akvarij. Na taj se način najbolje izbjegava stres transporta i nagle promjene temperature voda novih ribica, koje vrlo često može biti kobno.

Idealne akvarisjke ribice za početnike

Zlatni karas /Carassius auratus/

Zlatni karas idealna je ribica ukoliko ste odlučili nabaviti hladnovodni akvarij (akvarij koji nije potrebno zagrijavati, već ribice podnose sobnu temperaturu vode). Ova ribica spada u porodicu šarana (Cyprinidae) i jedna je od prvih domestificiranih akvarijskih ribica, koja je i danas vrlo popularna. Karasi su ribice koje vole velike akvarije, imaju brz metabolizam i veliku potrebu za kisikom u vodi (obvezna dobra aeracija akvarija). Danas postoji velik broj varijateta ovisno o veličini i obliku peraja i boji same ribice.

Uz dobre uvjete držanja, zlatni karas u akvariju obično doživi starost od 6 do 8 godina, pa i duže.

Guppy /Poecilia reticulata/

Ova ribica najpopularnija je među akvaristima početnicima. Spada u živorotke, što znači da ženka ne izbacuje ikru, već svakih tridesetak dana rađa žive mlade (osim gupija, popularne živorodne ribice u akvaristici jesu vrste molly, platy i švert).

Kod gupija je jako izražen spolni dimorfizam; odrasle ženke su dužine 6 cm, obično su sive i neugledne, dok su odrasli mužjaci dužine 4 cm i imaju impresivno obojeno tijelo i najčešće vrlo dugu, lepezastu repnu peraju.

Idealna temperature vode za sve živorodne ribice iznosi 25 stupnjeva Celzijevih.

Zebrica /Danio rerio/

Ova ribica dobila je ime zbog prugaste obojenosti tijela koja podsjeća na zebru.

Izrazito otporna ribica, živahna i zanimljiva za promatranje.

Ženke imaju punija i srebrna tijela sa tamnoplavim vodoravnim prugama, dok su mužjaci vitkiji i umjesto srebrne boje tijela imaju zlatnu. Ove ribice vole živjeti u manjim jatima.

Čišćenje akvarija

Otprilike tjedan dana otkako ste u svom akvariju naselili ribice, primjetit ćete da voda više nije kristalno čista. Tada početnici često naprave kobnu grešku i očiste cijeli akvarij. To nije dobro! Ukoliko to napravite, ponovo ste prekinuli prirodni proces kruženja dušika i uništili već stvorenu biološku ravnotežu akvarija.

Akvarij se nikada ne čisti cijeli, već je preporuka da se svakih sedam do 14 dana izmijeni dio vode (nikako ne više od jedne trećine), očisti filter i prebriše staklo (spužvicom, nikako uz dodatak sredstava za čiščenje) kako bi se uklonile naslage stvorenih algi.

Nema dileme da će uz malo uloženog truda i znanja, akvarij razveseliti i opustiti i velike i male akvariste. U mnogim se kulturama vjeruje kako on svakoj kući donosi sreću i smirenost. Upustite se u akvarijske vode i uz pridržavanje ovdje spomenutih osnovnih pravila uzgoja i čišćenja – vaše će ribice biti zadovoljne te postati dio vaše svakodnevice.

Literatura:

P. W. Scott: The complete aquarium

Bailey/Standford: Akvarijske ribe

www.akvarij.net

Autor teksta: Marko Tomašek, dr.vet.med.

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.