prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uluru – stijena koja mijenja boju

U samom srcu Australije, “zemlje na kraju svijeta”, u južnom dijelu njezine države Sjeverni teritorij, smješten je Uluru – Kata Tjuta, jedan od dva najpoznatija i najveća Nacionalna parka ove zemlje. Uluru je jedinstvena turistička atrakcija Australije koja privlači veliku pažnju znatiželjnika iz svih krajeva svijeta.

Za same Australce, ovaj je nacionalni park najveći ponos. Park se nalazi u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu, starosjedilaca koji ovdje žive više od 30 000 godina. Uluru je najpoznatiji rezervat biosfere u Australiji, međutim za lokalno stanovništvo ovo je područje važno ne samo zbog prirodnih ljepota, nego i kao zona u kojoj se nalazi dom mnogih božanstava.

Uluru je brdo stvoreno pod utjecajem tektonskih pokreta prije 500 milijuna godina. Pijesak nošen vjetrom oblikovao je zaobljenu, slonovsku masu koja se naglo uzdiže iz ravnice. Najveći se dio ove stijene nalazi ukopan u pijesak iz kojeg izranja njegov jedini vidljivi dio, zaravnjeni vrh visok 348 metara. Pri dnu njegov opseg iznosi 10 kilometara.

Aboridžini stijenu zovu Uluru, dok je u svijetu poznatija pod nazivom Ayers rock. Za Aboridžine je drevna crvena stijena oduvijek bila sveto i mistično mjesto, a danas je svojevrstan nacionalni simbol.

Kako se Sunce kreće po nebu, tako se Uluru žari u različitim nijansama. U zoru sjaji narančastim sjajem, u rano jutro sjene ga boje u tamnije nijanse, a u podne dobiva boju jantara. Stjenovito je brdo najimpresivnije u suton kada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom ugljenu.

Sve do sedamdesetih godina 19. stoljeća Ayers rock nije bio poznat Europljanima, sve dok ga nisu otkrila dvojica istraživača koji su stijeni dali ime po tadašnjem premijeru države Južna Australija. Danas mjesto posjeti oko milijun turista godišnje. Najveća je avantura za turiste penjanje do vrha stijene, za što je potrebno oko 2 sata, međutim Aboridžini se ne penju jer je to za njih sveto mjesto, a isto savjetuju i turistima. Većina posjetitelja ne može odoljeti izazovu i oglušuje se o upozorenja i molbe Aboridžina.

Nedaleko odatle nalazi se i aboridžinsko naselje u koje obvezno svrati svaki putnik. Domaćini s oduševljenjem pokazuju svojim gostima domaće rukotvorine i igre, pripovijedaju im o lokalnim običajima i poslužuju ih tradicionalnim jelima.

Iz okolnog prostora uzdiže se 36 kupola od kamena, koji se redaju jedna za drugom formirajući krug. To je planina Kata Tjuta, znana i pod imenom Olga. Prevedeno s aboridžinskog jezika to bi značilo „Mnogo glava“. Najviša kupola doseže 550 metara nadmorske visine, što je i najviša točka nacionalnog parka Uluru. Kupole su podijeljene uskim gudurama i klancima, a u jednom jarku u samom središtu planine, nalazi se zadivljujuća zelena oaza nazvana Dolina vjetrova.

 

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica pixelizam.com.