prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Argentina

Naše putovanje najvećim državama svijeta nastavljamo u Argentini, osmoj po površini najvećoj državi svijeta te drugoj najvećoj državi Južne Amerike. Ova velika zemlja ističe se kulturnim nasljeđem starosjedioca Indijanaca i europskih doseljenika, bogatom florom i faunom te razvijenim turizmom, industrijom i poljoprivredom. Pozivamo vas, dragi čitatelji, da nam se pridružite na još jednom poučnom putovanju širom svijeta te da pored općih podataka o Argentini saznate više o čaju od biljke mate, o plesnom i glazbenom stilu tangu i slapovima rijeke Iguazu.

Argentina

Opći podaci

Površinom osma najveća država svijeta (2.780.400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire sMapa Argentinee većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Točnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Iako osma po površini, Argentina je s oko 40 milijuna stanovnika tek na 31. mjestu na svijetu. Glavni grad države, koji ujedno predstavlja i autonomno područje, je Buenos Aires, dok pored njega od važnijih argentinskih gradova izdvajamo Cordobu, Rozario, Mendozu, Tucuman, La Platu i Santa Fe. Argentina je politički uređena kao federativna predsjednička i demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.   

Većinu Argentinaca danas čine potomci europskih doseljenika, i to ponajviše Talijana i Španjolaca, te pored domorodaca Indijanaca tu još žive i brojni potomci Nijemaca, Britanaca, Francuza, Iraca, Poljaka, Rusa, ali i Hrvata za koje se pretpostavlja da ih ima između 200 i 500 tisuća. Službeni jezik u Argentini je španjolski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom 'castellano'. U ovom kontekstu važno je dodati da je Argentina najveća država španjolskog govornog područja. Također, pored dominantnog rimokatolicizma, Argentinci prakticiraju i brojne druge religije. Nakon proglašenja neovisnosti od Španjolske 1816. godine, Argentina se usprkos čestim političkim previranjima razvija u gospodarski i politički stabilnu državu te je danas važna članica brojnih međunarodnih organizacija s tendencijom gospodarskog rasta. Zbog velikih prirodnih raznolikosti, bogate flore i faune te dobre prometne povezanosti, Argentina se danas razvija u sve značajnije turističko odredište.           

vrh

Prirodna obilježja

Ande u Argentini-detaljKao država koja se prostire velikim područjem od planinskog lanca Anda na zapadu do Atlantskog oceana na istoku, Argentina je određena raznolikim prirodnim obilježjima te se u zemljopisnom pogledu može podijeliti na pet cjelina. Prva prirodna cjelina se odnosi na naborano gorje po nazivu Ande koje su smještene na zapadu Argentine iGran Chaco regija-detalj zauzimaju gotovo trećinu njene površine. U najvišim dijelovima ovog područja, gdje vrhovi dosežu visinu do 7000 metara, prevladava snježna klima, dok u njenom istočnom dijelu ima jako malo padalina. Široka ravnica po imenu Gran Chaco predstavlja drugu zemljopisno-prirodnu cjelinu koja se nalazi na sjeveru zemlje. Za ovo područje karakteristična su prostrana plitka udubljenja i močvare u koja se slijevaju vode s Anda. Također, ovdje prevladava stepska klima i razvijeno je stočarstvo.

Regija Pampas u Argentini-detaljTreća zemljopisna cjelina Argentine je argentinska Mezopotamija ili Međuriječje. Na ovom nizinskom području smještenom na sjeveroistoku države između rijeka Uruguay i Paraguay prevladava umjerena topla kišna klima. Četvrto veliko zemljopisno područje Argentine odnosi se na Pampe koje se nalaze južno od Gran Chaca. Ova cjelina predstavlja najnaseljeniji i gospodarski najrazvijeniji dio zemlje na kojem prevladava stepska klima s padalinama tijekom čitave godine. Najveći dio ovog područja prekriven je stepom koja se na jugu postepeno stapa u pustinju Patagoniju. Konačno, na jugu Argentine nalazi se područje spomenute Patagonije, s oskudnom vegetacijom za koju je tipična pustinjska klima koja na krajnjem jugu prelazi u snježnu klimu.

vrh

Povijesne crtice

Cueva da les Manos-detaljPrisutnost ljudskih zajednica na prostoru današnje Argentine bilježi se još od 11.000 godina prije Krista na području Patagonije. Iako je prije dolaska europskih istraživača početkom 16. stoljeća područje današnje Argentine bilo slabo naseljeno, ovdje su do tada obitavali brojni razvijeni domorodački narodi, uključujući prisutnost carstva Inka. Sredinom 16. stoljeća Španjolci su osnovali Potkraljevstvo Peru koje je ujedinjavalo sva španJuan Diaz de Solis-crtežjolska područja u Južnoj Americi.

Krajem istog stoljeća španjolski su kolonijalisti utvrdili stalnu koloniju Buenos Aires koja se s vremenom razvila u važno političko i trgovačko središte. U to vrijeme većinu stanovnika na području današnje Argentine činili su Španjolci i njihovi potomci koji su se miješali s domorodačkim pučanstvom. Također, pošto je većina doseljenika bila smještena u Buenos Airesu to je uveliko utjecalo na razvoj ovog grada. Tako već 1776. godine Buenos Aires postajSan Martine glavnim gradom tada osnovanog Potkraljevstva Rio de la Plata koje je pored Argentine obuhvaćalo i današnje države Paragvaj, Urugvaj i veći dio Bolivije. Zbog Napoleonovog osvajanja Španjolskog kraljevstva te zbog unutarnjih neslaganja početkom 19. stoljeća dolazi do raspadanja Potkraljevstva. Također, važno je istaknuti da 1806. i 1807. godine Britanci bezuspješno pokušavaju izvesti invazije na Buenos Aires, što je na koncu doprinijelo jačanju zajedništva među doseljenicima.
Luka Buenos Aires 1885. godine
Nakon što je 1810. godine Buenos Aires formirao svoju vlast, u narednim godinama u svim regijama Južne Amerike pod španjolskom vlašću dolaze do izražaja težnje za neovisnošću praćene neslaganjima između rojalista i patriota. Tako Paragvaj proglašava neovisnost od španjolske kruneEvita Peron 1811., a Argentina u srpnju 1816. godine, nakon čega Urugvaj i Bolivija uskoro slijede njihov primjer. Nakon proglašenja neovisnosti slijedi interni sukob u zemlji u kojem federalisti pobjeđuju centraliste 1820. godine. Važno je istaknuti da se Argentina unatoč čestim unutarnjim i vanjskim sukobima tijekom 19. stoljeća uspješno otvara prema svjetskom tržištu.

Uslijed velikog vala novih europskih doseljenika i investicija iz Europe, krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Argentini dolazi do razvoja moderne poljoprivrede te jačanja građanskog društva i gospodarstva, pa Argentina postaje jedna od deset nBuenos Aires danasajbogatijih zemalja svijeta. Tijekom 20. stoljeća dolazi do čestih političkih i vojnih prevrata u zemlji, da bi tek 1983. godine došlo do raspisivanja prvih demokratskih izbora.

Nakon teške ekonomske krize tijekom 2001. i 2002. godine, Argentina se danas nastavlja uspješno gospodarski razvijati i to posebice na području izvoza, turizma, industrije i poljoprivrede. Danas je Argentina gospodarski i politički stabilna država te je važna članica brojnih međunarodnih organizacija. 

vrh

Zanimljivosti

Od brojnih zanimljivosti vezanih uz Argentinu izdvajamo čaj od biljke mate, zatim plesni i glazbeni stil tango te jedne od najvećih i najimpresivnijih vodopada na svijetu smještenih na rijeci Iguazu.

Čaj od biljke mate

Čaj od biljke mate u tradicionalnoj posudiBiljka 'mate' ili na španjolskom 'yerba mate' raste kao grm ili malo drvo zimzelenog lista. Maksimalne je dužine do 11 i širine do 5 centimetara, s malenim zelenkasto bijelom cvjetovima s četiri latice i plodovima u obliku crvenih bobica. Specifično je za ovu biljku da raste jedino u zemljama Južne Amerike kao što su Argentina, Čile, Paragvaj, Urugvaj i Brazil odakle biljka i potječe.  Zanimljivo je istaknuti da unatoč pokušajima uzgoj biljke mate nije uspio nigdje u svijetu gdje prevladavaju slični klimatski uvjeti kao i u Južnoj Americi. Tradicionalno se biljka koristi za pripravu čaja, a najveći proizvođači i potrošači ovog napitka su zemlje njegovog podrijetla.  Iako je mate čaj tradicionalno piće Južne Amerike, činjenica da ga u Argentini barem jednom tjedno konzumira oko 80% stanovništva govori dovoljno u prilog tome da se on može smatrati specifičnim za Argentince.  

Poznato je da su čaj od biljke mate pripravljali domorodački narodi Južne Amerike koji su bili upoznati s njegovim ljekovitim djelovanjem, a sama riječ 'mate' na jeziku starosjedilaca Kečua označava posudu za piće. Napitak od biljke mate se može pripremiti kao i bilo koji drugi  čaj, na način da se sušeno mate lišće ostavi kraće vrijeme da odstoji u posudi s vrućom vodom, nakon čega je piće spremno za konzumaciju. Unatoč tome, važno je spomenuti da ovisno o regijama postoje različite tradicionalne metode pripravljanja mate čaja, koje sadrže neke zajedničke elemente. Stoga se općenito mate čaj obično spravlja u malenim drvenim posudama koje se nazivaju 'mate' i koje mogu primiti otprilike dva decilitra vode.

Također, čaj se pije putem posebne metalne slamčice 'bombille' koja je u donjem dijelu plosnata i služi kao pročiščivač. Tradicionalno, čaj se priprema na način da se u prazne male posude stavlja prah suhog lišća biljke mate, koja se nakon toga dlanom zatvara i protrese. Isto tako, moguće je u posudu dodati i različito drugo bilje zbog okusa ili ljekovitih svojstava. Nakon što se posuda protrese, otvori se te se u nju sa strane dolije malo hladne vode, poslije čega se pričeka da čaj kratko vrijeme odstoji. Tek tada se u posudu sipa vruća, ali ne i kipuća voda. Poslije kraćeg odstojanja u vrućoj vodi možemo poslužiti mate čaj sa slamkom. Također, isti pripravak može se posluživati više puta dolijevanjem vode, sve dok čaj ne oslabi.

Che Guevara pije mate čaj-detaljVažno je spomenuti da se mate čaju pripisuju razna ljekovita djelovanja kao što su smanjivanje umora, poticanje probave, pojačavanje znojenja i smirivanje metabolizma. U Argentini i ostalim južnoameričkim državama mate čaj se obično pije u opuštenoj atmosferi, među prijateljima i obitelji, te mu se pored ljekovitih utjecaja za tijelo pripisuje i povoljan utjecaj na raspoloženje i duh. Zbog svih ovih razloga konzumacija mate čaja postaje sve raširenija širom svijeta.

vrh

Tango

Ples tango-detaljTango je plesni i glazbeni stil koji se pojavio tijekom 18. stoljeća u Buenos Airesu te se u početku plesao na području Potkraljevstva Rio de la Plata u Južnoj Americi. Upravo zbog svojih korijena tango se često naziva i 'Argentinski tango', iako se izvorno plesao i Plakat u Argentini i Urugvaju. Od ovog prvotnog stila kasnije su se razvili mnogi drugi tango stilovi širom svijeta. Tango je kao plesni stil nastao spajanjem španjolske i afričke kulture, tj. kombiniranjem španjolske melodičnosti s elementima afričkog plesa. Iako točno značenje imena nije poznato, pretpostavlja se da tango označava ples u paru ili bubanj. Ples se po prvi puta pojavio u siromašnim predjelima Buenos Airesa te je bio praćen raznim oblicima europske glazbe.

Važno je spomenuti da se stil navodno razvio u vremenima kada su argentinski kauboji 'gauchosi' u noćnim izlascima tražili djevojke za ples, a one su kružeći oko njih zabacivale glave kako bi im dale do znanja da su oni neprimjereno odjeveni ili prljavi. Također, pošto su 'gauchosi' stalno jahali pretpostavlja se da su oni prenijeli u ples pozu sa savijenim koljenima. Krajem 19. stoljeća Tango ples-detaljples je postao sve popularniji i to posebice među talijanskim, španjolskim i francuskim doseljenicima. Početkom 20. stoljeća glazbenici i plesači iz Buenos Airesa došli su Europu gdje su po prvi puta predstavili tango Parižanima, nakon čega je ubrzo tango postao popularan po svim većim europskim gradovima. Također, do sredine 20. stoljeća tango je stekao veliku popularnost i u SAD-u, nakon čega je uslijed političke i gospodarsAstor Piazzollake krize u Argentini te zbog pojave rock'n'rolla njegova popularnost opala.

Unatoč tome tango je kao glazbeni i plesni pravac postao popularan širom svijeta te osim što je postao standardni plesni stil, danas postoje broje varijacije tango stilova koji su nastali stapanjem izvornog tanga s novim sredinama. Tako danas postoje plesni tango stilovi od kojih izdvajamo argentinski, američki, internacionalni, canyengue, nuevo, balski i finski tango. Također, bitno je istaknuti da tango ples ne mora biti nužno plesan na tango glazbu, te da se na tango glazbu može plesati raznim plesnim stilovima pored tanga.

Tango ples i glazba na ulici-detaljZa argentinski tango ples je karakteristično da je erotičan i da jasno manifestira suprotnosti između muškog i ženskog elementa, nježnog i grubog, mekanog i čvrstog te da se najčešće pleše uz pratnju klavira, violine, flaute i gitare. Općenite karakteristike plesa također su naglašeni strastveni pokreti, nagla zakašnjenja te odvojenost plesača bez dizanja i spuštanja. Pored činjenice da je tango odavno postao dijelom svjetske popularne kulture, važno je spomenuti da su njegovi elementi prisutni i u mnogim suvremenim sportovima kao što su gimnastika, umjetničko klizanje i sportski ples. Konačno, mora se još dodati da je na zahtjev Argentine i Urugvaja 2009. godine UNESCO proglasio tango svjetskom nematerijalnom baštinom.

vrh

Slapovi Iguazu

Slapovi Iguazu-detaljImpresivni vodopadi Iguazu smješteni su na istoimenoj rijeci, na granici između brazilske države Parana i argentinske provincije Misiones. Također, slapovi dijele rijeku Iguazu na gornji i donji tok. Zbog svoje izrazite ljepote i veličine, slapovi Iguazu svrstavaju se među najljepše vodopade svijeta te predstavljaju jedno od čuda svjetske prirodneSlapovi Iguazu-detalj baštine. Sustav slapova Iguazu sastoji se od 275 slapova prosječne visine od oko 70 metara, koji se protežu duž gotovo tri kilometra. Iako se dvije trećine slapova nalaze se u Argentini, čitav sustav vodopada je podijeljen između nacionalnog parka Iguazu u Argentini i nacionalnog parka u Iguacu u Brazilu, oboje proglašenima zaštićenim mjestom svjetske baštine od strane UNESCO-a.

Na jeziku domorodačkih naroda Guarani ili Tupi riječ 'iguazu' znači jednostavno 'velike vode'. Prema legSlapovi Iguazu-detaljendi starosjedioca predivni slapovi su nastali kada je bog iz bijesa rascijepio rijeku Iguazu zato što je lijepa djevojka Naipi, kojom se on namjeravao oženiti, pobjegla u kanuu s ljubavnikom Tarobom. Rascijepivši rijeku, bog je stvorio slapove a ljubavnike osudio na vječni pad. Tek je 1541. godine prvi Europljanin, Španjolac Alvar Nunez Cabeza da Vaca,  otkrio slapove  te je po njemu jedan od slapova na argentinskoj strani kasnije dobio ime. Slapovi su nanovo otkriveni tek krajem 19. stoljeća od strane Bosselija po kojem je također imenovan jedan slap.

Slapovi Iguazu-detaljDo slapova se može doći s argentinske strane iz grada Puerto Iguazu ili s brazilske strane iz grada Foz do Iguacu. U usporedbi sa sličnim slapovima širom svijeta, mnogi Iguazu slapove uspoređuju s afričkim Viktorijinim slapovima, dok se u isto vrijeme svi slažu da se čuveni slapovi Niagare u Sjevernoj Americi teško mogu mjeriti s ljepotama slapova na rijeci Iguazu. Osim što je UNESCO proglasio Iguazu vodopade svjetskom baštinom, oni su također korišteni za snimanje mnogih poznatih filmova što sigurno doprinosi daljnjoj popularizaciji ovog uistinu jedinstvenog čuda prirode.

vrh

Korištena literatura:

Natek, K. i Natek, M. (2000). Države svijeta 2000 (prijevod sa slovenskog Opačić, V. et all). Mozaik knjiga, Zagreb; 588-592.

Izvori:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ar.html
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/33657/Argentina
http://www.lonelyplanet.com/argentina
http://en.wikipedia.org/wiki/Argentina
http://www.argentinaturistica.com/2datosargen.htm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Argentina
http://www.argentina.gov.ar/argentina/portal/paginas.dhtml?pagina=1470
http://www.argentina.gov.ar/argentina/portal/paginas.dhtml?pagina=1480
http://www.infoplease.com/ipa/A0107288.html
http://www.yerbamateteagourd.com/
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/368976/mate
http://www.matefactor.com/yerba-mate-tradition-and-history.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_mat%C3%A9
http://en.wikipedia.org/wiki/Mate_%28beverage%29
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mate_%28biljka%29
http://www.freedomtek.org/mate/mate_dobrobiti_i_svojstva.php
http://www.noborders.net/mate/what.html
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/582522/tango
http://tango.prusac.com/about-tango/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Tango
http://en.wikipedia.org/wiki/Tango_%28dance%29
http://www.allabouttango.com/history.htm
http://www.centralhome.com/ballroomcountry/tango.htm
http://www.tango.hr/tango.html
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/282400/Iguacu-Falls
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/282415/Iguacu-River
http://hr.wikipedia.org/wiki/Vodopadi_Iguaz%C3%BA
http://en.wikipedia.org/wiki/Iguazu_River
http://en.wikipedia.org/wiki/Iguazu_Falls
http://putovanja.aladin.info/putopisi/101-50037-argentina-slapovi-iguazu
http://www.izvor.info/mjesta/m1.aspx
http://gosouthamerica.about.com/cs/southamerica/a/IguazuFalls.htm
http://www.welcomeargentina.com/puertoiguazu/iguazu-falls.html
http://www.iguazufalls.co.uk/iguazu-falls-ten-facts.htm

Fotografije u tekstu su preuzete s:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/flags/flagtemplate_ar.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/maps/maptemplate_ar.html
http://www.wallpaperweb.org/wallpaper/nature/andes-mountains-patagonia-argentina_1600x1200_11542.htm
http://www.visitingargentina.com.ar/informacion-de-argentina.php
http://www.alphabetravel.com/2009/03/argentina.html
http://www.sathyasai.org/organize/countryintros/argentina.html
http://www.destination360.com/south-america/argentina/patagonia
http://www.aonikenk.com.ar/DESTINOS/Santa%20Cruz/Atractivos%20Turisticos%20INGLES.htm
http://actitudnomade.com.ar/wp-content/uploads/2009/08/aaaa_llega_solis.jpg
http://www.csiargentina.com/saberhistoria/wp-content/uploads/2010/03/sanmartincrossestheandes.jpg
http://www.vreaubileteavion.ro/bilete-avion-bucuresti-buenos-aires.html
http://www.esto.es/tango/Historia/enhistoria.htm
http://www.dra.de/online/hinweisdienste/wort/2002/juli26.html
http://casoilresource.lawr.ucdavis.edu/drupal/node/133
http://eatdrinkbetter.com/2009/04/21/guayaki-becomes-first-fair-trade-certified-yerba-mate/
http://spotlightseries.blogspot.com/2009/07/spotlight-south-america-yerba-mate-tea.html
http://www.yerbamatehealthbenefits.com/
http://www.theticegenuardigroup.com/client_list.cfm
http://www.tanguero.com/tangohistory.html
http://www.sergioseguraproductions.com/insidetangoargentino.htm
http://www.studyspanishbuenosaires.com/studyspanish/imagenes/zoom/tango-history.jpg
http://www.rushhour.org/6-24-2008/
http://www.studyspanishargentina.com/argentina/tango.asp
http://www.zingbeauty.com/rivers.html
http://cruises.about.com/od/southamericacruises/ig/Iguazu-Falls-Argentina/Iguazu-Falls-in-Argentina.-4GN.htm
http://www.airninja.com/articles/world-wonders.htm
http://cruises.about.com/od/southamericacruises/ig/Iguazu-Falls-Argentina/Iguazu—Devils-Throat-Falls.htm
http://lucianaferla.com/falls.htm
http://www.studentsoftheworld.info/sites/country/brazil.php

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.