prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Besplatan filmski program za djecu i mlade

Povodom 50. obljetnice osnutka Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2022. svoj Program za djecu i mlade, koji se u kinu Tuškanac odvija 7.–11. lipnja, a u zagrebačkim kulturnim centrima dvama vikendima (4. i 5. 6.; 11. i 12. 6.), daruje svojim najdražim gledateljima.

Program se tradicionalno sastoji od međunarodnog Natjecanja filmova za djecu za koje najbolje nove filmove iz cijeloga svijeta odabire medijska psihologinja i svrstava ih u dobne kategorije (3–6, 7–10, 11–14 i 15+ godina), Obiteljskog programa u četiri segmenta idealnog za gledanje uz roditeljsku pratnju i koncentriranog u subotnjim i nedjeljnim terminima, te dviju radionica animiranog filma.

Odabrani dijelovi programa stižu i u zagrebačke kulturne centre u sklopu također besplatnog programa Animafest u vašem kvartu, a ulaznice se ne plaćaju ni za projekciju pod zvijezdama atraktivne dugometražne anime Belle na Ljetnoj pozornici Tuškanac koja je primjerena mladim odraslima (15+).

Natjecanje filmova za djecu broji 41 film u izboru Martine Peštaj, urednice Dječjeg i omladinskog programa RTV Slovenije, te se redovito odvija uz razgovor s autorima djela uz stručno vodstvo. Priče u svoja središta stavljaju djecu te je nadahnjuju, ohrabruju i postavljaju pred izazove koje ona spretno, zabavno i s puno truda i snalažljivosti rješavaju. To su bajke, legende i glazbene priče koje donose važne poruke sa svih strana svijeta, o životinjama iz davnih kultura, ali i aktualne teme brige za okoliš i očuvanja ljudskih prava.

Puno je fabula o tome kako djeca i mladi traže svoj glas i pokret, kako razmišljaju o osjećajima, odnosima u obiteljima i među prijateljima, o putovima sazrijevanja i odrastanja. Mnogo je jakih ženskih likova i djece kojoj nedostaje pozornost roditelja pa traže svoje svjetove sreće i mira, a snažno je prisutna stop-animacija koja koristi različite materijale: od nježnog filca do recikliranog otpadnog materijala.

Program za mlađe školarce (7–10) slavi odnose koji obogaćuju život pa brat i sestra otkrivaju značenje riječi „molim“, par likova odlazi avionom u ljepši život, djed unuku izgradi kućicu, dva miša zajedničkim snagama prevare mačku, djevojčica pronađe čudnovat skriveni vrt stare gospođe, a prekrasna je i priča zaljubljenih ptičica.

U programu za starije školarce (11–14) glavni likovi poput tri sestre, vatrogasca i snjegovića traže svoj put i mjesto pod suncem dok galerijski izlošci pričaju priče iz prošlosti, a otok pun smeća opominje nas na budućnost. Program za mlade odrasle (15+) otkriva tajne, neke nježne, a druge potresne, i zahvaća mladenački duh u rasponu od napetih znanstvenofantastičnih do refleksivnih djela.

Obiteljski program u dva festivalska vikenda okuplja novije europske srednjometražne filmove i kratkometražne naslove iz programa festivala VAFI/RAFI. Švicarsko-francuski film Giuseppe (r. Isabelle Favez) pripovijeda o malom ježu koji odbija usnuti zimski san jer želi vidjeti snijeg, francusko-belgijski Ne-ne u svemiru (r. Wassim Boutaleb Joutei) prati avanture junaka na nepoznatom planetu, bugarski Nebeski Anri (r. Miroslava Arnaudova) prikazuje doživljaje zečića zrakoplovaca, a francusko-belgijska Operacija Djed Mraz (r. Marc Robinet) bavi se čarolijom Božića. Svi navedeni filmovi primjereni su za uzrast 5+.

Za mlade odrasle (15+) atraktivna će svakako biti i projekcija dugometražne anime Belle Mamorua Hosode, suvremene adaptacije Ljepotice i zvijeri o djevojci koja je u virtualnoj mreži velika pjevačka zvijezda, u petak 10. 6. u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

U subotu 11. 6. u Medijateci Francuskog instituta radionicu animiranog filma za djecu (8–16 godina) vodi autorica Mitchelle Tamariz. Radionica je ujedno i jedini segment Programa za djecu i mlade za koji se plaća ulaznica (40 kuna za članove Medijateke, 60 kuna za ostale), a prijave se primaju na: radionice@institutfrancais.hr.

Za učenike Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu druga radionica animacije bit će organizirana u kinu Tuškanac.