prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Bijeg s oblaka” povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić

Velikanka hrvatske književnosti Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 1874. godine pa su se i u VI. osnovnoj školi Varaždin organizirale razne aktivnosti kako bi se dostojno proslavila 150. obljetnica njezina rođenja. Jedna od najuzbudljivijih aktivnosti bila je organiziranje escape rooma namijenjenog učenicima četvrtih i šestih razreda.

Školska knjižničarka Nataša Narančić odabrala je upravo te učenike za sudjelovanje jer su četvrtaši upoznati s Pričama iz davnine i čitaju Šumu Striborovu, dok se šesti razredi susreću s ostalim Pričama iz davnine, s naglaskom na priču Kako je Potjeh tražio istinu. Primijetila je da priča Lutonjica Toporko i devet župančića često ostaje nepravedno zanemarena i da učenici o njoj ne znaju previše.

Escape room nazvan Bijeg s oblaka pred učenike je postavio izazov: njihov je zadatak bio pomoći Lutonjici Toporku i njegovoj braći da nadmudre djeda Neumijku i pobjegnu s oblaka. Da bi to uspjeli, morali su se dobro upoznati s pričom i njezinim motivima te svladati niz zagonetki. Počelo je naizgled jednostavnom porukom koja ih je uvela u svijet Ivanine priče:

Pred tobom je pregršt Ivaninih stvari i bića
pronađi koliko je među njima javorovih listića
broj upiši riječima i saznaj kako započinje ova priča.

Sljedeće zagonetke vodile su ih prostorom knjižnice u potrazi za ostalim tragovima, a završni zadatak bio je doći do šubare s kojom je na ljestvama čekala baka, predmeta koji je Toporka vezao za zemlju i koji je bio ključan za njihov uspješan bijeg.

Svi su se učenici izvrsno snašli, no posebno su se istaknuli učenici 4. c razreda čiji je bijeg trajao rekordnih 15 minuta i 3 sekunde. Među učenicima 6. razreda najuspješnijima su se pokazali učenici 6. a razreda koji su pokazali dobre organizacijske sposobnosti te timskim radom zadatke riješili za 16 minuta i 46 sekundi. Svi sudionici koji su uspješno riješili izazove nagrađeni su slatkišima, koje su odlučili podijeliti međusobno ili sa svojim razredima. Najuspješniji među njima, koji su postigli najbolje rezultate u „bijegu“, nagrađeni su prigodnim knjigama – upravo slikovnicom Lutonjica Toporko i devet župančića kako bi se još bolje upoznali s pričom. Nakon ove nezaboravne avanture sigurno je da će priča o Lutonjici Toporku još dugo živjeti među učenicima škole.