prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe

Predstavljanje Erasmus+ projekta BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe i druge osobe koje ne mogu koristiti standardni tisak održat će se 25. travnja 2022. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u okviru manifestacije Noć knjige.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u EU živi 26 350 000 slijepih i slabovidnih osoba. Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2019. godini u RH registrirano je 27 000 osoba s oštećenjem vida.

Zato je pokrenut projekt BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe – kako bi se povećala razina dostupnosti knjiga i drugih čitalačkih materijala slijepim i drugim osobama s poteškoćama čitanja standardnog tiska.

Blinda je međunarodni projekt osam partnera iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke pokrenut u rujnu 2019. Rezultat projekta je razvoj tehnološke platforme koja slijepim i slabovidnim osobama omogućava pristup zvučnim knjigama putem mobilne aplikacije BLINDA, u skladu s Marakeškim ugovorom.

Projekt financira Europska unija u okviru programa Erasmus+.