prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Brončani vjeronaučni olimpijci

Učenici OŠ Trnovec Dominik Hrupek, Eleonora Trstenjak, Jelena Toljan i Emanuel Balentović  pod vodstvom svoje mentorice, vjeroučiteljice Ljiljane Mišak sudjelovali su na državnom natjecanju iz vjeronauka – Vjeronaučnoj olimpijadi u Opatiji od 6. do 8. travnja 2016. godine te osvojili brončanu medalju.

Na natjecanju s temom “Brak i obitelj u Božjem naumu” sudjelovalo je 17 osnovnih i 14 srednjih škola sa učenicima i njihovim mentorima iz 15 biskupija i nadbiskupija iz svih krajeva Hrvatske koji su postigli najbolje rezultate  na međužupanijskim odnosno biskupijskim/ nadbiskupijskim natjecanjima.

U srijedu, 6. travnja 2016. godine, s početkom u 20.00 sati, u Kongresnoj dvorani Grand Hotela Adriatic u Opatiji, održalo  se svečano otvaranje programa Vjeronaučne olimpijade.

Zamjenik ministra znanosti obrazovanja i sporta RH Hrvoje Šlezak obratio se natjecateljima i njihovim mentorima prigodnim riječima:  „Uvjeren sam da su sva ova djeca, pripremajući se za Vjeronaučnu olimpijadu, naučila puno o vrijednostima obitelji koja je temelj društva. Sretna obitelj je ona obitelj koja živi u istinskom, dubokom, iskrenom i čvrstom ozračju međusobne ljubavi utemeljene u Božjem naumu.”

Riječi poticaja i čestitki uputio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković. Premijer je pohvalio projekt Vjeronaučne olimpijade ističući da se ovdje ne radi samo o projektu promocije vjeronaučnog znanja, nego prije svega o svjedočenju najvažnijih odgojno-obrazovnih i društveno-kulturnih vrijednosti koje ovi mladi svojim primjerom prenose i žive u hrvatskomu društvu. Ovo je prvi put u povijesti održavanja Vjeronaučne olimpijade da svoju čestitku upućuje najviši državni dužnosnik u Republici Hrvatskoj.

Natjecateljski dio Vjeronaučne olimpijade koji se sastoji od tri dijela počeo je u četvrtak 7. travnja.

Prvi dio natjecanja – pismeni test održao se u Osnovnoj školi Nikola Katalinić Jeretov u Opatiji. Učenici su pisali pismeni ispit čiji rezultati su se zbrajali i dijelili sa četiri. Od ukupno 60 mogućih bodova naši su učenici kao ekipa osvojili izvrsnih 55,25 bodova.

Nakon ručka s početkom u 15.00 sati u Hotelu Opatija se odvijao drugi dio natjecanja gdje su ekipe trebale složiti foto slagalicu u roku od 3 minute i odgovoriti na 10 postavljenih pitanja koja su se nalazila na poleđini slagalice. Našim je učenicima bilo potrebno manje od jedne minute za slaganje slagalice, a na sva postavljena pitanja su dali točne odgovore i time osvojili maksimalnih 20 bodova.

Nakon drugog dijela natjecanja svi su se natjecatelji sa svojim mentorima autobusima odvezli  na Trsat, Marijansko svetište gdje su ih prekrasno dočekali oci franjevci i vjeroučiteljica koja ih je vodila po svetištu. Zajednički su posjetili i Gradinu s koje se pruža prekrasni pogled na Rijeku i čitavi Kvarner.

Nakon posjeta Gradini spustili su se po 561 stubi do Rijeke u katedralu sv. Vida u kojoj je svetu misu predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

On im je progovorio o važnosti teme ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade „Brak i obitelj u Božjem naumu“. Naglasio je da uz sve što škole čine, najveću ulogu u odgoju mladih imaju roditelji. Oni svojim dobrim primjerom moraju svjedočiti život u obitelji. Ako to djeca vide, tada ćemo imati cjeloviti odgoj novih naraštaja za brak i obitelji  koji nam je važan, jer su brak i obitelji temelji društva ali i Crkve.

Drugoga dana natjecanja, u petak 8. travnja svi su natjecatelji nestrpljivo iščekivali objavu privremenih rezultata. Naime, prema propozicijama natjecanja samo prvih pet ekipa pristupa finalnom dijelu natjecanja – TKO ŽELI BITI ISUSOV MILIJUNAK.  Na njihovo veliko oduševljenje, ekipa OŠ Trnovec na tom je privremenom poretku zauzela treće mjesto s ukupno osvojenih 75,25 bodova.

Na „Milijunaku“, unatoč jednoj maloj pogrešci i dalje su zadržali treće mjesto ali im se u tome pridružila ekipa iz OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića koji su osvojili isti broj bodova kao i naša ekipa. (93.25 bodova od mogućih 100).

Ovim izvrsnim rezultatom naši su olimpijci na najbolji mogući način promovirali našu školu, župu i čitavu Varaždinsku biskupiju.

Vjeronaučna olimpijada je završila u petak 8. travnja u popodnevnim satima dodjelom priznanja najboljim natjecateljima, ali i iznenađenjem kojega je za sve sudionike pripremila Riječka nadbiskupija – zlatnim medaljama kao simbolom jednakosti kojeg su dobili svi natjecatelji Vjeronaučne olimpijade kao i njihovi mentori.