prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Brundibar” u Jasenovcu pratilo više od 400 učenika

Na prostoru Memorijalnog spomen-područja Jasenovac, jednog od simbola patnje i stradanja u Drugom svjetskom ratu, dječji zbor Zvjezdice, u spomen na sve žrtve tog zloglasnog ustaškog logora, izveo je operu za djecu “Brundibar”.

Riječ je o operi za djecu „Brundibár“, češkog skladatelja Hansa Kráse, (1899-1944) s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Krása i Hoffmeister napisali su operu 1938. za natječaj čehoslovačkog Ministarstva školstva i narodnog obrazovanja koji je kasnije otkazan zbog razvoja političkih događaja. Probe su započele 1941. godine u židovskom sirotištu u Pragu, koje je služilo za privremeno obrazovanje djece koja su zbog rata odvojena od roditelja. U zimu 1942. opera je prvi put odigrana u sirotištu, kada su skladatelj Krása i scenograf František Zelenka već bili u Terezinu. Do srpnja 1943. gotovo sva djeca izvornog zbora i osoblja sirotišta odvedena su u Terezin gdje su ponovno ujedinjeni s Krásom, prilagodivši se ograničenim uvjetima koje su imali u logoru nastavili s probama, pa je dana 23. rujna 1943. Brundibár premijerno predstavljen u Terezinu gdje je uprizoren čak 55 puta u godinu dana.

Zanimljivo je da je posebna izvedba Brundibára održana 1944. godine za predstavnike Crvenog križa koji su došli pregledati životne uvjete u logoru. Ono što Crveni križ nije znao u to vrijeme bilo je to da je većina onoga što su vidjeli tijekom posjeta bila farsa te da je jedan od razloga zašto se logor Terezin činio ugodnim bio činjenica da su mnogi zatvorenici bili deportirani u Auschwitz kako bi se smanjio broj ljudi tijekom njihova posjeta. Kasnije te godine izvedba Brundibára je snimljena za nacistički propagandni film „Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet“ (Terezin: Dokumentarni film iz židovskog naselja). Svi sudionici produkcije filma ukrcani su u kamione i poslani u Auschwitz čim je snimanje završeno. Većina je život završila u plinskim komorama odmah po dolasku, uključujući djecu, skladatelja Krása i glazbenike, a dječja opera “Brundibár“, koju je Krása ponovno rekonstruirao u Terezínu, srž je jedne izvanredne ostavštine.

Hrvatska praizvedba opere održana je 27. siječnja 2018. godine, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu, budućeg prostora Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. Postavljanjem opere na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac i novim izvedbama dječje opere „Brundibár“ žele se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine logora Jasenovac kako se više nigdje i nikada ne bi ponovile.

Duh opere Brundibár leži u njezinoj povijesti, a njezin značaj seže mnogo dublje od jednostavne priče o dobru i zlu. Ova opera predstavlja snagu glazbe i umjetnosti koja se izdiže iznad najgorih neljudskih životnih situacija. Glazba i priča, u nekom drugom svijetu, vjerojatno bi bili brzo zaboravljeni. Međutim, svjedočanstvo koje seže do nacističkog režima, okolnosti produkcije i kako ona utječe na mlade izvođače priča je koja duboko utječe na publiku svih dobnih skupina.

Izvedbom u Jasenovcu, koju je pratilo 400 učenika iza svih krajeva Hrvatske, Zvjezdice su još jednom poslale poruku i upozorenje da se strašna povijest – ne smije ponoviti.

Osim u Jasenovcu, dva uprizorenja Brundibára bit će predstavljena i u Zagrebačkom kazalištu mladih, 28.studenog u 17 i 19 sati.