prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Brzo čitanje

Ovu školsku godinu pročitali ste jako puno lekcija i knjiga za lektiru. Ljeto je i želite zaboraviti na obaveze i opustiti se. Možda se odlučite opustiti čitajući knjigu po svom izboru za koju cijelu školsku godinu niste imali vremena…

Stoga vam donosimo tekst o brzom čitanju kako biste na zanimljivoj literaturi, koji ste sami izabrali, mogli vježbati brzo čitanje i na taj način si olakšati iduću školsku godinu.

Često dobijete mnoštvo knjiga kako bi pripremili referat, seminarski rad ili napisali esej, iako je jasno da zaista nemate vremena pročitati sve što se nalazi na popisu literature. Međutim, možda ipak nije nužno temeljito pročitati stranice preporučenih knjiga. Umjesto toga, brzo čitanje može uvelike pomoći – jednostavno pregledajte, odnosno pročitajte, svaki drugi red i uvježbajte svoje oči da se fokusiraju samo na ključne riječi, one koje su zaista relevantne za vas rad.

Kad god se oči čitača zaustave na nekoj riječi, to se zove „fiksacija“. Većina ljudi se pritom usredotoči, na jednu riječ u redu. To je dovoljno da se stekne predodžba o tome je li knjiga, članak ili odlomak koji se čita zaista bitan za ono zbog čega ga čitamo.

Savjeti za brzo čitanje:

  1. Nemojte se fokusirati na svaku riječ, već grupirajte/riječi ovako/zajedno.
  2. Koncentrirajte se na to da ne mičete ustima dok čitate jer to redovito usporava čitanje.
  3. Jasno definirajte razlog zbog kojeg čitate knjigu. Što je ono što zaista tražite? Odgovor na ova pitanja će vam uštedjeti vrijeme dok letimično pregledavate tekst.
  4. Ako svaki dan provedete samo par minuta pokušavajući čitati brže nego li to uobičajeno činite, uskoro ćete sigurno postati brži u čitanju.
  5. Ako vam je teško duže vremena održati koncentraciju dok pokušavate brzo čitati, u početku brzo čitanje vježbate 5 do10 minuta, a potom postepeno produljujte vrijeme posvećeno ovoj vježbi.
  6. Postoje i knjige koje vam mogu pomoći u vježbi usavršavanja brzog čitanja. Stoga je najbolje da se obratite svom nastavniku ili nastavnici ili osoblju u školskoj ili gradskoj knjižnici, koji će vam sigurno znati pomoći.

Kako razumjeti tekst?

Kako budete išli u sve viši razrede, dobivati ćete i sve više zadataka, odnosno tekstova za čitanje, a da pritom neće baš sve biti nužno kako biste dovršili zadani zadatak. Naime, jednostavno čitanje literature samo po sebi nije najučinkovitiji način učenja, čak i kad se to radi više puta.
Umjesto toga, bitno je da se obrati pozornost na:

  • ono što se zaista želi dobiti od materijala koji se čita,
  • ono što djeluje bitno,
  • ključne pojmove i ideje, koji su gotovo sigurno izneseni u uvodu i zaključku teksta,
  • to da je bitnije shvatiti cjelokupnu sliku, odnosno ideju, onoga što se tekstom želi prenijeti.

Na kraju je osnovno zapamtiti otprilike 80 % onoga što se prošlo brzim čitanjem na svakoj stranici.