prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čamemory kao rezultat kreativnog učenja

Učenici osmog razreda Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja su istraživali zavičajni govor i izradili digitalne memory igre.

Nakon što su naučili obilježja triju narječja hrvatskoga jezika, u sklopu projekta “Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije” učenici osmog razreda Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja su detaljnije istraživali zavičajni govor. Čitali su pjesme na čakavštini, interpretirali ih i kazivali, istraživali o životu pjesnika koji su pisali na dijalektu, pripremali usmene prezentacije istraživačkoga rada i izradili didaktičke igre memory za učenike razredne nastave. Sve su aktivnosti provedene pod mentorstvom učiteljice Hrvatskoga jezika Martine Perković, a didaktičke igre su izrađivali u korelaciji s nastavom informatike i u suradnji s učiteljem informatike Igorom Dobračom. Digitalni memory su nazvali Čamemory. Za izradu su odabrali alat H5P koji je dostupan na Loomenu. Alat omogućuje suradnju među korisnicima i izradu interaktivnih sadržaja uz bilježenje podataka o korištenim izvorima, među kojima upravo i memory igre, čime se ostvaruje ishod stvaranja, uređivanja i objave digitalnih sadržaja i navođenje korištenih izvora radi brige o autorskim pravima. Izradu digitalnih igara učenici su započeli zapisivanjem riječi na mjesnome govoru. Nakon toga su bili podijeljeni u grupe prema temama: kućanstvo, hrana i piće, odjeća i obuća, poljoprivreda i ribarstvo i glagoli. U grupama su učenici izdvajali riječi na dijalektu koje pripadaju zadanoj temi i trebali su pronaći odgovarajuću fotografiju za odabranu riječ i samu riječ oblikovati kao zasebnu sličicu. Na taj su način oblikovali igru memory. Učenici, čiji se materinski jezik temelji na čakavskome dijalektu, su kasnije snimili zvučne zapise svih navedenih riječi i uz svaku sličicu riječi su ih pridodali. Odabirom Loomena i otvaranjem zasebne virtualne učionice “Zavičajna nastava” stvorili su pretpostavke za provođenje daljnjih aktivnosti na temu zavičajnosti. Čamemory je dostupan za korisnike Loomena putem sljedeće poveznice.