prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET na Western Balkans Moodle Mootu

Trinaesti Western Balkans Moodle Moot održao se 2. prosinca 2023. godine u Beogradu.

U organizaciji Moodle mreže Srbije, HR Opena i Moodle Macedonia već trinaestu godinu za redom održan je Western Balkans Moodle Moot koji je i ovoga puta okupio stručnjake s područja Zapadnog Balkana i Hrvatske koji su razmijenili svoja iskustva vezana uz online učenje, umjetnu inteligenciju i druge srodne teme, a ove godine poseban naglasak bio je na otvorenom obrazovanju odnosno otvorenim obrazovnim sadržajima.

Na ovogodišnjem skupu, među inim, bilo je puno riječi o popularnoj platformi za online učenje Moodlu, ali ovaj puta u kontekstu učenja u korporativnom okruženju. Zastupljena je bila i nadasve aktualna tema umjetne inteligencije gdje se konkretno govorilo o načinima  njene primjene u nastavnim procesima.

No posebno mjesto na ovogodišnjem Mootu zauzela je tema obrazovanja otvorenog za sve, bez ikakvih formalnih i drugih prepreka, uključujući sadržaje za učenje koji su dostupni uvijek neovisno o mjestu i vremenu učenja te koji isključuju bilo kakva financijska ograničenja.

Upravo na tribini pod nazivom : “Imamo OER. I šta ćemo sad?” sudjelovala je i naša Gordana Jugo koja je doprinijela raspravi podijelivši CARNET-ovo bogato iskustvo u izradi i objavi otvorenih obrazovnih sadržaja i pripadajućih platformi s težištem na Edutoriju na kojemu su objavljeni brojni sadržaji nastali u projektu e-Škole, kao što su digitalni obrazovni sadržaji, scenariji poučavanja i Edublicevi.

Gordana je istaknula kako je, osim sadržaja nastalih u projektu e-Škole i drugih sadržaja u CARNET-ovoj izvedbi, Edutorij platforma koja je otvorena za objavu i pohranu sadržaja i svim zainteresiranim nastavnicima.

No dodala je i kako je projekt e-Škole pokazao da je za izradu digitalnih sadržaja, njihovo korištenje i objavu izrazito važno da nastavnici  i ravnatelji imaju razvijene potrebne digitalne kompetencije i da je za prihvaćanje ovakvih promjena potrebno vrijeme.

Na pitanje jesu li nastavnici u Hrvatskoj spremni na dijeljenje digitalnih obrazovnih sadržaja koje su sami izradili, Gordana je odgovorila da u Hrvatskoj ima puno takvih nastavnika i da je CARNET taj koji im otvara mogućnost za objavu materijala na Edutoriju.