prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNetova Riznica – mjesto razmjene digitalnih nastavnih materijala izrađenih na sustavu Loomen

Alat Moodle na kojem se bazira CARNetov sustav Loomen, jedan je od najraširenijih i najpopularnijih svjetskih alata za udaljeno učenje. Jednako je popularan i u hrvatskoj obrazovnoj zajednici gdje ga u sklopu CARNetove usluge koristi više od 130 000 korisnika – učenika, studenata, nastavnika i profesora.

Na sustavu Loomen nastavnici i profesori mogu kreirati digitalne nastavne materijale u vlastitom tečaju, omogućiti studentima i učenicima upise na tečajeve te aktivno održavati online nastavu. No, to nije sve.

U želji da digitalni obrazovni sadržaji budu što dostupniji obrazovnoj zajednici, CARNet je u sklopu usluge Loomen osmislio i Riznicu digitalnih nastavnih materijala. Riznica nastavnicima omogućava razmjenu i korištenje digitalnih nastavnih materijala kreiranih na sustavu Loomen, a dostupna je na adresi: https://riznica.carnet.hr/, uz obavezno korištenje AAI@Edu.hr elektroničkog identiteta.  

Usluga funkcionira na način povezanih sustava, pri čemu nastavnik koji ima tečaj u sustavu Loomen može, prateći upute, objaviti svoj tečaj na Riznici.

Želi li podijeliti svoj tečaj s obrazovnom zajednicom, nastavnik može:

  • oglasiti postojanje tečaja kako bi drugi nastavnici mogli pogledati njegov sadržaj,
  • omogućiti preuzimanje kopije tečaja ili dijela tečaja drugim nastavnicima.

Oglašavanje tečaja omogućava isključivo pregled sadržaja tečaja što, bez obzira na nemogućnosti preuzimanja, može biti inspirativno i poticajno drugim nastavnicima. Druga mogućnost je izrada kopije tečaja koju drugi nastavnici mogu preuzeti. Takvu kopiju zainteresirani nastavnik može obnoviti u svom tečaju na sustavu Loomen ili nekom drugom Moodle sustavu te ga koristiti sukladno licenci koju je definirao autor.

Prijavom na sustav Riznica dostupan je obrazac za pretraživanje tečajeva po različitim parametrima, primjerice – tečajevi u koje se mogu upisati ili tečajevi koje mogu preuzeti. Baza tečajeva trenutno sadrži tridesetak tečajeva različite tematike – nekoliko tečajeva njemačkog jezika i gramatike Prve gimnazije Zagreb, Menadžment u agroturizmu Poljoprivredne škole Zagreb, niz CARNetovih tečajeva namijenjenih preuzimanju i korištenju u nastavi kao i tečajeve nastale kao rezultat različitih europskih projekata.

Svi nastavnici i profesori koji žele podijeliti sadržaj sa svojim kolegama iz obrazovne zajednice mogu to učiniti na način koji im najviše odgovara ili pogledati i preuzeti već objavljene tečajeve na sustavu Riznica.

Više podataka o usluzi te upute za objavu nalaze se na adresi: http://www.carnet.hr/loomen/riznica odnosno http://www.carnet.hr/riznica/upute_za_objavu_i_preuzimanje_tecajeva.

 

Sve upite vezane za uslugu možete uputiti CARNetovom Loomen timu putem e-pošte loomen@carnet.hr.