prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čarske legende

Višegodišnji projekt “ČARSKE LEGENDE, legende moga zavičaja“ osmislila je i predložila učiteljima i učenicima OŠ Smokvica učiteljica razredne nastave Marina Šego koja je ujedno bila mentor učenicima i voditeljica projekta. Konačni rezultat svih provedenih aktivnosti je publiciranje knjige Čarske legende na hrvatskom i engleskom jeziku. U realizaciji su sudjelovali učenici 3.- 7. razreda Osnovne škole Smokvica  i područne škole Čara te suradnici učitelji razredne nastave, hrvatskog jezika, engleskog jezika i školska knjižničarka uz punu podršku ravnatelja Osnovne škole Smokvica, Emila Radovanovića.

PROJEKT: ČARSKE LEGENDE, legende moga zavičaja

AUTOR: MARINA ŠEGO

„Učitelji i nastavnici u prilici su, kroz svakodnevni rad s djecom i mladima, njegovati tradiciju i ukazati na važnost zaštite i promicanja kulturne baštine. Nakon Priče o tovaru, projekta učiteljice Marine Šego, stiže još jedan uspješan projekt OŠ Smokvica – Područna škola Čara, rezultat kojeg je knjiga pod nazivom Čarske legende. Knjiga Čarske legende vrijedan je doprinos oživljavanju sjećanja na jednu od najljepših korčulanskih legendi  Braća Crnomiri te poznatu marijansku crkvenu legendu Gospa Čarskog polja. “

Iz recenzije: Milojka Skokandić, dipl. knjižniča

Ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Vidali, Korčula  

 

Kao prvi korak u realizaciji tijekom školske godine 2017./2018. kroz redovitu nastavu i izvannastavne aktivnosti učenici su istraživali i prikupljali informacije i zapise o poznatim legendama iz Čare, malog mjesta na otoku Korčuli. Razgovarali su sa starijim članovima svojih obitelji, zapisivali priče, čitali zapise na satovima hrvatskog jezika i prirode i društva, posjetili lokalitete koji se spominju u pričama zajedno sa mentoricom, u likovnim radionicama osmišljavali  uratke prema motivima priča, tragali za dostupnom literaturom.

Grupa učenica 4. razreda je prema prikupljenim materijalima vrijedno radila na literarnim sadržajima i oblikovanju priča, a istovremeno je nadarena učenica 6. razreda pripremala ilustracije za Legendu o Gospi Čarskog polja.

Tijekom 2018., 2019. i 2020. g. pristupilo se pregledu i sortiranju prikupljenih materijala, odabiru najkreativnijih uradaka za publiciranje, organiziranju radionica za dopunu materijala, lektoriranju, prijevodu na engleski jezik, te pripremi prijeloma knjige.

Učenici su pokazali iznimno velik interes za istraživački pristup učenju kroz međusobnu suradnju i partnerstvo. Motivirani činjenicom da će stvoriti vrlo vrijedan trajan proizvod isticali su se svojom kreativnošću, ozbiljnošću i kritičkim promišljanjem u svim fazama realizacije, posebice prilikom odabira uradaka za tisak.

Sada, na kraju nastavne 2019./2020. knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku je pripremljena za tiskanje i samo ostaje da dobiti proizvod u ruke. 

Veselimo se predstavljanju knjige široj javnosti na večeri promocije tijekom koje će biti postavljena  prva samostalna izložba likovnih radova naše talentirane učenice Marinele Radovanović.

Marina Šego, učiteljica mentor 

Osnovna škola Smokvica, PŠ Čara 

                                                                                                                                         lipanj 2020.