prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čep za lijek!

Učenici Srednje strukovne škole u Makarskoj volontirali su u akciji prikupljanja plastičnih čepova za pomoć Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovcu.

Crveni križ i Srednja strukovna škola u Makarskoj obilježili su Međunarodni dan volontiranja humanitarnom akcijom. Na samom su početku učenici 3. fs razreda dobili informaciju da je Međunarodni dan volontera proglasila opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

A Dan volontera škole postao je vidljiv lokalnoj zajednici da bi u konačnici postao vidljiv i na nacionalnoj razini jer plod njihova djelovanja odlazi u Osijek. Konačno odredište je Udruga oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovcu. Razrednica Matija Bilić, stručna nastavnica frizerstva i dugogodišnja volonterka, napravila je s učenicima plan aktivnosti koji je odrađen u Rupi na Dugišu, lokalitetu koji se već dvadeset godina bori s birokracijom da dobije svoju pravu vrijednost. Do tada Rupa služi baš za sve, a na 5. prosinca bila je idealan prostor za upakirati mali milijun plastičnih zatvarača. Nakon što je Luka Ploče donirala Crvenom križu Makarska veliki brodski kontejner, koji je postavljen u Rupi na Dugišu (istočnom dijelu grada), uvelike je olakšano skladištenje prikupljenih čepova.

Prema informacijama, ukupno će biti napunjene 22 velike vreće što je ujedno i najveća dalmatinska eko-humanitarna akcija. Čepovi će se prevest direktno iz Makarske u Osijek, do tvornice kojima su čepovi zapravo sirovina za proizvodnju. Kada se prevezu do Osijeka, tamo će ih izvagati, a protuvrijednost u novcu ide direktno Udruzi oboljelih od limfoma i malignih bolesti u Čakovcu. U akciji uz gradsko društvo Crvenog križa Makarska, sudjeluju i kolege iz društava u Vrgorcu, Imotskom te na otocima Braču i Hvaru.

U ime oboljelih, hvala volonterima, kao i vodstvu Crvenoga križa Makarska. I ravnatelj Crvenog križa Makarska Glorian Grabner, kao i djelatnik i edukator Miroslav Dudaš zahvalili su i učenicima i njihovoj nastavnici na volontiranju. Učenici su upamtili i mudru misao da se dobro uvijek dobrim vraća.