prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čipkarstvo u Hrvatskoj

Učenici splitske I. gimnazije Dali Lešnjak, Maša Boban i Roko Burmaz ove su godine odabrani da u pratnji svoje profesorice Josipe Vujčić predstavljaju Hrvatsku na Petom svjetskom simpoziju mladih o kulturnoj baštini (5th World Cultural Heritage Youth Symposium 2024.) koji je u okviru UNESCO-a održan u Olimpiji u Grčkoj. 

Tema simpozija bila je nematerijalna kulturna baština, a učenici su predstavili čipkarstvo u Hrvatskoj. U sklopu prezentacije su prikazali i kratki dokumentarac koji je nastao ove školske godine kao rezultat istraživanja i proučavanja baštine.

Čipka u hrvatskoj tradiciji ima veliku ulogu. Ovaj očaravajući ukras plod je pedantnoga rada hrvatskih čipkarica. U Hrvatskoj se čipka tradicionalno izrađuje na tri lokacije: na Pagu, na Hvaru i u Lepoglavi. Svaka od navedenih ima svoju tradiciju i tehniku izrade čipke. Istraživanje su započeli na Pagu – domu paške čipke. Uz toplo gostoprimstvo poznate paške čipkarice gđe. Nede Oros, proučili su muzej i razgledali čipku stariju od 150 godina. Datirajući još od renesanse, radovi su ne samo geometrijski savršeni već i rađeni sasvim intuitivno.

Iduća lokacija bio je Hvar i tu im se pridružila i profesorica Marina Kukoč, voditeljica školskog kluba za kukičanje Opleti! U Samostanu benediktinki ljubazno ih je dočekala sestra M. Viktorija koja im je pokazala tehniku kojom se iz listova agave vade tanke niti iz kojih nastaje čuvena hvarska čipka. Ova tradicija jedinstvena je u svijetu te se prenosi s koljena na koljeno već više od 130 godina. Lepoglavu nažalost nisu posjetili, ali ljepoti čipkarskih rukotvorina toga područja se uistinu treba diviti. Lepoglavska čipka radi se tehnikom isprepletanja batića te je, kao i paška i hvarska, jedinstvena i neponovljiva.

Prvi i zadnji kadrovi snimani su na Peristilu, u srcu Dioklecijanove palače koja je također upisana na UNESCO-vu listu i iz čije se jezgre razvio grad Split.

Godine prolaze, ali baština ostaje. Nematerijalna kulturna baština izuzetno je bitan dio kulturnog identiteta. Važno je prenositi znanje na mlađe generacije, podržavati lokalne umjetnike i dokumentirati njihova znanja i vještine.  Učenici iz I. gimnazije Split sretni su što su dobili priliku ispričati ovu priču ostatku svijeta. Video “Lacemaking in Croatia” pogledajte na poveznici.

Projektom su ostvareni ishodi: SŠ LU B.2.4, SŠ LU C.2.1, goo A.3.5, osr A.1.3, osr C.2.3, odr B.5.2, odr B.5.3.