prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čišćenje je kuće loše za pluća

Otkriveno je nešto zaista zanimljivo o utjecaju sredstava za čišćenje na pluća. Naime, čišćenje je doma loše za pluća jednako koliko i potrošena kutija cigareta dnevno, zaključak je studije koju su napravili stručnjaci sa Sveučilišta Bergen.

Znanstvenici su analizirali medicinsko stanje pluća 6235 žena i muškaraca u 22 medicinska centra i nakon toga ponovo su ih pregledali poslije 20 godina. Odgovorili su na pitanja jesu li su čistili samo svoje domove ili su radili baš kao profesionalni higijeničari. Također, odgovarali su na pitanja koliko često se pri svemu tome koriste tekućim proizvodima za čišćenje i sprejevima.

Utvrđeno je kako su žene koje su čistile svoje domove jednom tjedno, ali i žene i muškarci koji su radili kao higijeničari pokazali ubrzano opadanje kapaciteta pluća. To se, inače, događa kod pušača koji potroše dnevno kutiju cigareta u vremenskom periodu između 10 i 20 godina.

Kod muškaraca koji su čistili svoje domove nisu primijećene nikakve štetne posljedice. Od cjelokupnog broja žena koje su čistile njih je 13,7 razvilo astmu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Bergen izjavili su da su proizvodi koji sadrže izbjeljivač i amonijak opasni za pluća. Utvrđeno je i kako nema razlike u tome koriste li se ti proizvodi u tekućem obliku ili u obliku raspršivača.

“Kratkoročni su utjecaji takvih proizvoda na astmu vrlo dobro istraženi, ali ne zna se pretjerano puno o dugoročnom utjecaju na funkciju pluća. Takve kemikalije iz dana u dan nanose manju štetu i u određenoj dobi mogu smanjiti funkcionalnost pluća”, poručila je liječnica Cecile Svanes.

Naglasila je i kako ljudi trebaju što manje moguće koristiti proizvode poput izbjeljivača te isto to da su voda i razne krpe od mikrovlakana sasvim dovoljni za čišćenje.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/