prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Simptomi i uzroci dječje depresije

Depresija je tiha bolest 21. stoljeća, bolest o kojoj se nerado govori i razgovara, bolest koja je stvarna i koja je još uvijek trpi određeni tabu u društvu. Mnogi odrasli oboljeli od depresije skrivaju i nose teret srama i obilježenosti u društvu, a bolest nažalost nije zaobišla djecu niti mlade. Mnogima nepojmljivo i neprihvatljivo, ali depresija također pogađa djecu iz različitih razloga. 

Česta je situacija kada se s jedne strane nalazi dijete koje ne zna objasniti niti razumjeti stanje u kojem nalazi i s druge strane roditelji koji možda nisu svjesni što se događa ili ne žele vjerovati u simptome koje svakodnevno gledaju vlastitim očima.

Djeca se mogu rastužiti zbog loše ocjene, neuspješnog dana u školi i svađe s prijateljima, ali s pravilnim i pozitivnim roditeljskim pristupom, tuga brzo nestaje. Međutim, kada primijetite kako je vaše dijete dulje vremena tužno i potišteno, vrijeme je za brzu reakciju.

U nastavku teksta pročitajte koji su simptomi i uzroci dječje depresije, kako se dijagnosticira i liječi.

Simptomi dječje depresije

Simptomi dječje depresije variraju od djeteta do djeteta, ali stručnjaci upozoravaju na sljedeće: česte i nagle promjene raspoloženja, izolacija i osamljivanje od prijatelja i obitelji, ispadi bijesa i agresije, povećana osjetljivost u reakcijama naspram drugih osoba ili događaja, konstantan osjećaj tuge i bespomoćnosti, promjene u spavanju (nesanica ili povećana potreba za spavanjem) i apetitu (gubitak teka ili pretjerivanje u jelu), česta razmišljanja i razgovori o smrti i umiranju, gubitak koncentracije i energije te česte glavobolje i bolovi u trbuhu.

Simptomi depresije kod djece utjecat će na njihovo ponašanje kod kuće, u školi i u izvanškolskim aktivnostima. Uspjeh u školi naglo će padati, dijete neće imati interes za druženje s prijateljima, a primijetit će se i fizičke promjene.

Uzroci dječje depresije

Kao i kod odraslih uzroci dječje depresije mogu biti kombinacija različitih čimbenika poput genetske predispozicije, životno okruženje (alkoholizam ili zlostavljanje u obitelji, smrt ili bolest člana obitelji, vršnjačko zlostavljanje ili zlostavljanje od strane bliske i poznate osobe ili člana obitelji itd.), stres i preopterećenost popraćena previsokim ili nerealnim očekivanjima, fizičko zdravlje, biokemijski poremećaj itd.

Dijagnosticiranje i liječenje

Važno je naglasiti kako je depresija bolest koja neće proći sama od sebe i koja se treba i može izliječiti pravilnom terapijom i brzim djelovanjem roditelja i obiteljskog liječnika koji će postaviti pravovremenu dijagnozu.

Ako roditelji primijete da simptomi traju dulje od nekoliko tjedana, dijete je potrebno odvesti obiteljskom liječniku koji će poduzeti daljnje korake. Potrebno je reagirati brzo i na vrijeme kako bi se djetetu na vrijeme moglo pomoći pravovaljanom terapijom. Mnogi roditelji strahuju kako će dijete morati uzimati lijekove i kako će na određeni način biti obilježeno u društvu, međutim na prvom mjestu treba biti njegova dobrobit i zdravlje, ali i činjenica da o liječenju mogu i trebaju odlučiti liječnici. Ako niste sigurni u odluku liječnika, uvijek je preporučljivo tražiti drugo, a možda i treće mišljenje.

Djetetu koje boluje od depresija važno je pokazati razumijevanje i omogućiti mu iskrenu roditeljsku podršku kako bi bilo svjesno da nije samo i da postoji izlaz iz situacije u kojoj se nalazi. Mnoga se djeca srame, osjećaju usamljeno i teško prihvaćaju stanje u kojem se nalaze, stoga su roditeljska potpora, suosjećanje i pomoć jedan od najbitnijih čimbenika koji vode ka ozdravljenju.

Izvor:

http://www.webmd.com/depression/guide/depression-children#1

https://www.edutopia.org/depressing-trend

http://djecja-psihijatrija.hr/depresija-u-djecjoj-i-adolescentnoj-dobi/