prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitanje slikovnice „Plava patka“ iz projekta „Naša mala knjižnica”

Učenici 1. a razreda iz Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i u suradnji s knjižničarkom dr. sc. Anitom Tufekčić sudjeluju u projektu “Naša mala knjižnica”. U mjesecu veljači čitali su priču “Plava patka” i utonuli u čitateljsku avanturu koja je integrirana u hrvatski jezik i likovnu kulturu.

Učenici 1. a razreda su poslušali priču „Plava patka“ korejske autorice i ilustratorice pod imenom Lilia Lee, koju ima je pročitala školska knjižničarka. Plava patka prvo je bila lutka koju je autorica sama sašila, a zatim je počela izrađivati slikovnicu. U priču je upisala sjećanja na svoju baku kako bi ostala jaka poput krokodila.

Osim o neobičnom prijateljstvu između patke i krokodila, ova nas priča uči i o prihvaćanju različitosti u svim njenim oblicima: u veličini, jeziku, obliku, boji… pravo prijateljstvo ne poznaje granice i vanjska obilježja mu ne predstavljaju baš nikakve prepreke. Čak ni daljina koju je ova priča morala prijeći iz daleke Koreje kako bi došla do nas. Plava patka i krokodil čine malu obitelj koja je ispunjena povjerenjem, istinom i odanošću. Priča o njih dvoje, nacrtana mirno i staloženo, ocrtava stvarnost koja može biti i teška i naporna. To je priča o ljubavi koja se prenosi s majke na dijete, o toplini, brizi i sigurnosti u obitelji, ali i o demenciji, kao i o činjenici da se mogu izbrisati sjećanja, ali ne i ljubav.

Rješavajući radne zadatke u Kreativnoj bilježnici učenici su saznali da su patke životinje koje se mogu pronaći u cijelome svijetu i da na svijetu postoji stotinjak vrsta pataka. Tako postoje razne patke – sa žutom glavom, s plavim perjem na krilima, s kratkim ili dugim repnim krilima itd. Kako bi im glavni junaci iz priče ostali u najljepšem sjećanju, učenici su dobili zadatak izraditi svoju plavu patku koja je preuzeta s poveznice,  dok se sljedeći zadatak odnosio na rad u paru gdje su izrađivali krokodila. Izradili su predivne dječje radove koji će krasiti školsku knjižnicu.