prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Članovi projektnog tima “EU Teens in Search of New Role Models” na 4. susretu timova u Teramu

Projektna grupa Comenius multilaterarnog projekta “EU Teens In Search of New Role Models”, Srednje škole Bedekovčina opet je aktivna. Dana 24. svibnja 2103. godine vratili smo se s petodnevnog susreta projektnih timova osam zemalja koji se odvijao u Italiji, prekrasnom gradiću Teramu.

 

 

Cilj projekta je prepoznavanje današnjih uzora mladih Europe i određivanje kriterija odabira istih, te prije svega ukazivanje na dobre karakteristike koje svaki dobar uzor mora imati. Nakon što smo na prethodnim susretima predstavili svoje međunarodne i nacionalne uzore, koji su proizašli kao rezultati ankete na više od 200 učenika naše škole, ovoga smo puta predstavili naše lokalne uzore.

Pet lokalnih uzora predstavili smo kroz video intervjue na kojima smo vrijedno radili posljednja dva mjeseca.

Pošto su kao svoj uzor naši učenici odabirali u najvećem postotku roditelje, kao predstavnika roditelja predstavili smo Maju Dumbović, samohranu majku koja je nakon velike tragedije u obitelji smogla snage, digla glavu i krenula dalje, puna ljubavi prema svojoj djeci. Ova rečenica je i njen životni moto.

Prijatelji koji su uvijek tu za njih su također predstavljali uzore naših učenika pa smo predstavili Šteficu Posarić, učenicu 4. razreda naše škole, koja osim što je odlična učenica, također je i vrhunska sportašica i mlada političarka. Štefica je svestrana djevojka, uvijek nasmijana i spremna pomoći i koja ističe da nema svog uzora jer samo prati svoje srce.

Kao predstavnika profesora predstavili smo doktoricu Suzanu Đanić, profesoricu stručnih medicinskih predmeta, srdačnu osobu, visoko obrazovanu, otvorenu učenicima. Suzana je uvijek pozitivna i obožava svoj posao te je jako ponosna na naše učenike koji postaju dobri radnici.

Ana Mikulčić, naša bivša učenica, posjetila nas je u školi i održala predavanje o svom radu. Ana je medicinska sestra, volonterka Crvenog križa, i sudjeluje u humanitarnom radu u okviru kojeg je bila na misijama u Pakistanu i Zimbabveu pomagajući stanovništvu kriznog područja. Učenici su predavanje saslušali s velikim zanimanjem. Ana se opisala kao veoma uporna, tvrdoglava, odlučna osoba kojoj je na prvom mjestu humanitarnost.

Naš poznati, talentirani glumac i pjevač, Adam Končić, bio je naš posljednji predstavnik, lokalni uzor. Adam je svojim talentom, patriotizmom i ljubavlju za materinji jezik te ogromnim radom, uzor učenicima. Kroz intervju Adam je kratko predstavio svoj rad, svoje uzore i životni motto. Na kraju nas je ispratio stihovima Prevertove pjesme: “Za tebe ljubavi moja”.

U Teramo su našu školu predstavile učenice 3Ma razreda: Ines Dumbović i Dijana Gašpar, te profesorice: Tatjana Papst, pedagoginja škole i koordinatorica projekta Daniela Usmiani. Projekt traje dvije godine, a sljedeće godine krajem ožujka i mi ćemo ugostiti projektne timove u Bedekovčini.

Evo očekivanja i dojmova pedagoginje Tatjane Papst nakon putovanja:

“Očekivala sam  da ću bolje upoznati zemlju, kulturu i način života, kao i organizaciju i funkcioniranje školskog sustava. Posebno su me, kao pedagoga, zanimala različita područja života u školi – nastava i metode nastave, odnos između učenika i nastavnika, rad pedagoške službe, organizacija nastave, uvođenje nastavnika pripravnika u rad i sl.

Svidjela mi se organizacija aktivnosti tijekom našeg boravka, upoznavanje s običajima, kulturom i znamenitostima kao i prikaz učeničkih radova između susreta.  Mogla sam usporediti neka područja rada u školi s istima u našem školskom sustavu.  

Također sam upoznala nastavnike iz drugih zemalja i razmijenila s njima iskustva iz školske prakse. Upoznala sam i učenike iz različitih država i pronašla razlike i sličnosti u njihovim uzorima danas.”