prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Climate Action Projekt u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu

Climate Action Project se drugu godinu provodi u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu, a pokrenula ga je obrazovna neprofitna organizacija Take Action Global sa sjedištem u SAD-u. Projekt su podržale vlade 16 svjetskih zemalja, a među njima je i Republika Hrvatska. Projekt omogućuje učenicima i učiteljima suradnju na temama zaštite okoliša.

Tijekom projekta učenici u svojim učionicama istražuju uzroke i učinke klimatskih promjena te imaju priliku razvijati rješenja i poduzimati akcije. Učenici se educiraju o klimatskim promjenama i prijetnjama okolišu te osvještavaju svoje ponašanje i razmišljanje društva prema klimi i okolišu.

U projektu sudjeluje preko 2,7 milijuna učenika iz 12 858 škola u 146 država svijeta. Uključivanjem u ovaj projekt učenici Gimnazije iz Ogulina dobili su oznaku Climate Action Project 2021 Classroom, a nastavnik je postao Climate Action Project Educator za 2021./2022. godinu. Kroz suradničko učenje, učenje kroz rad, učenje u igri, učenje od stručnjaka, razvijale su se kod učenika suradnja, kreativnost, suosjećanje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema. U sklopu projekta učenici iz Ogulina ostvarili su suradnju s učenicima i nastavnicima iz Adventist Collage of Yaoundé (CAY) iz Cameroona. Učenici su razmjenjivali znanja i iskustva o projektu virtualno putem aplikacije ZOOM te koristili ostale mrežne aplikacije kao što su Linoit, Padlet i Youtube u zajedničkom radu.

U posljednjem tjednu projekta, 4. studenoga, održao se Climate Action Day. To je cjelodnevni webinar na kojem brojni stručnjaci i znanstvenici iznose svoja iskustva. Koen Timmers i dr. Jennifer William na tom webinaru ugostili su i engleskog princa Williama, predsjednika Republike Sejšeli Jamesa Alixa Michaela, princezu Esmeraldu od Belgije, Ricka Davisa (NASA), Matta Larsen-Daw (WWF), predstavnike UN, znanstvenike i aktiviste u području klimatskih promjena.

U sklopu Climate Action Day dodijeljene su nagrade Climate Action Project School of Excellence za 250 škola u svijetu koje su prepoznate zbog svog intenzivnog rada na klimatskom obrazovanju u cjeloškolskom pristupu. Nagradu su objavili glumac Dan Russel i mlada glazbenica Nandi Bushell, a priznanje su dodijelili Cartoon Network Climate Champions i Climate Action Project. Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina prepoznata je kao škola koja intenzivno radi na klimatskom obrazovanju te je nagrađena ovom vrijednom nagradom.

Učionica Climate Action Project 2021. iz Ogulina izišla je iz svojih okvira te se proširila virtualno na cijeli svijet. Sudionici učionice, učenici i nastavnik, razvijali su virtualnu suradnju, razmjenjivali znanja i iskustva te stjecali i usvajali praktična znanja o klimatskim promjenama te povezanosti klimatskih promjena i ekonomije.

Branko Rumenović, univ.spec.oec.