prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Comenius tjedan u Osnovnoj školi Šemovec

Osnovna škola Šemovec od 31. ožujka do 4. travnja bila je škola domaćin treće mobilnosti multilateralnog Comenius projekta: Europom od Baltičkog mora (Mramornog mora) do Crnog mora – učimo, pjevamo i igrajmo se zajedno (Around Europe from the Baltic sea (Amber sea) to the Black sea – learn, play and sing together).

Riječ je o projektu koji financira Europska unija u sklopu programa Comenius. Trajanje projekta proteže se kroz dvije školske godine, a jedinstvena tema projekta je “more”. Koordinator projekta za OŠ Šemovac je pedagog Branimir Vincek.

Osnovna škola Šemovec predstavnik je Hrvatske, a uz nju u projekt su uključene škole iz Latvije, Portugala, Rumunjske i Turske. Projektom je predviđeno pet mobilnosti u kojima učenici i učitelji iz škola sudionica odlaze u posjet školi domaćinu. Do sada su održane ukupno tri mobilnosti. Tijekom listopada 2013. godine sve je započelo u jednoj od Hrvatske najudaljenijih europskih regija – Cesisu, i to posjetom maloj seoskoj školi u Latviji. U siječnju ove godine nastavilo se posjetom školi pored Lisabona u Portugalu, a sada je na red stigla i hrvatska osnovna škola, OŠ Šemovac.

Comenius tjedan u školi

Comenius tjedan započeo je svečanim dočekom gostiju iz Latvije, Turske, Portugala i Rumunjske u sportskoj dvorani škole. Otvorenje je započelo prigodnim dramskim, recitalnim i plesnim programom u čijoj su pripremi i izvedbi sudjelovali svi zaposlenici i učenici škole, kao i najmlađi polaznici predškolskog smjera. Uređenje interijera i izrada ukrasa koji su u školi stvorili ugođaj podmorja trajalo je punih mjesec dana.

Nakon priredbe, prvi dan Comenius tjedna nastavio se dramskom i sportskom radionicom pod vodstvom učitelja, pokaznom vježbom podmlatka DVD Šemovec i radionicom pletenja tradicijskih košara Udruge žena “Šemovec”. Udruga žena počastila je sve sudionike projekta večerom od biranih zavičajnih specijaliteta u svojim klupskim prostorijama, a nisu zaboravile ni delegaciji Turske pripremiti sarmu bez svinjetine.

Drugog dana Comenius tjedna školarci su poveli goste na cjelodnevni izlet u hrvatski Nacionalni park “Plitvička jezera”, gdje su u pratnji stručnog vodiča obišli velika jezera i najveće vodopade u jednoj ugodnoj trosatnoj šetnji. Na putu do Plitvica posjetili su i Baračevu špilju tzv. špiljiu šišmiša. 
Treći dan projekta gosti su se najprije uputili u centar općine u posjet Osnovnoj školi Trnovec Bartolovečki, gdje ih je također primio načelnik općine. U nastavku su obišli muzeje u županijskom središtu – Gradu Varaždinu te su nastavili putovanje do bisera hrvatskog zagorja – dvorca Trakošćan. Na povratku za goste je TTS organizirao i plesnu radionicu – Zumba.

Četvrti dan projekta gosti su konačno stigli i do Jadrana. Posjetili su najveću hrvatsku luku – Rijeku, prošetali gradom i posjetili Oceanarij. Škole iz Turske, Rumunjske, Portugala i Latvije, zajedno sa školom odlučile su posvojiti delfina i time dati svoj doprinos projektu Plavi svijet. Prije polaska kući svi zajedno posjetili su i najstarije ljetovalište – Opatiju.

Peti (posljednji dan) obiježen je obilaskom Varaždina, palače županijskog parlamenta i svečanim prijemom svih članova Comenius projekta kod gradonačelnika. Voditeljima timova iz država sudionica, gradonačelnik je uručio prigodni poklon – kristalnog anđela, koji je službeni simbol grada. Tijekom poslijepodneva uslijedio je izlet u glavni grad Zagreb, gdje su obišli Kaptol i katedralu, a zatim se preko trga uputili uspinjačom do Griča. Posjetili su i popularni “Muzej prekinutih veza”. Posjet Zagrebu završen je obilaskom crkve Sv. Marka, zgrada Hrvatskog sabora i Vlade te Kamenitih vrata. Nakon povratka u Varaždin održana je završna svečana večera svih sudionika i sponzora projekta  podjelom certifikata svim sudionicima projekta.

U pripremu Comenius tjedna uključilla se cijela lokalna zajednica: roditelji učenika, obrtnici, kulturno-umjetnička društva, DVD Šemovec, itd. Organizaciju događanja pomogli su donacijama predstavnici lokalnih vlasti: Općina Trnovec Bartolovečki, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a konzularna predstavništva i veleposlanstva zemalja sudionica posudila su nacionalne zastave. Događanja su popratili lokalni mediji: televizija, radio postaje i tiskovine. Tijekom Comenius tjedna škola je promptno objavljivala članke i reportaže na školskom portalu i na društvenim mrežama: Facebooku, Twitteru, G+, 4sq i školskom YouTube kanalu…