prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan svjesnosti o samoozljeđivanju i e-Škole interaktivni sadržaji

Problem samoozljeđivanja kod djece izaziva veliku uznemirenost i nesigurnost kako kod roditelja i učenika tako i kod učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Samoozljeđivanje je široko rasprostranjen problem u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, kod učenika koji su obrazovno uspješni, kao i kod onih koji imaju slabiji školski uspjeh, nije uvijek povezano s kliničkim dijagnozama, a započinje u mlađoj dobi nego što je ranije bilo uobičajeno.

Prvi ožujka je dan kada se u svijetu obilježava Dan svjesnosti o samoozljeđivanju  (dan narančaste vrpce), a ožujak je mjesec posvećen ovom problemu. Kako bi se ova pojava pravovremeno prepoznala a pojedincima pružila pomoć u OŠ Matije Gupca u Zagrebu ovaj mjesec obilježit će se prigodnim aktivnostima s učenicima te multimedijalnim prezentacijama u zajedničkim prostorima škole.  

ilustracija

Autorica: Tena Katanić

U tu svrhu psihologinja škole Natalia Dujić u suradnji sa Anom Mirković, soc. pedagoginjom, (Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave) i kliničkom psihologinjom Kristinom Jelić (Centar za obitelj Ju Ju) izradila je dvije publikacije za stručne suradnike i razrednike:

Sastavni dio ovih publikacija su odabrani interaktivni sadržaji za međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj i Učiti kako učiti

Interaktivni sadržaji izrađeni u okviru projekta e-Škole su dodatni obrazovni sadržaji namijenjeni učenicima za samostalno korištenje kod kuće ili na nastavi uz vodstvo učitelja odnosno nastavnika. Radi se o recenziranim sadržajima u obliku teksta, videozapisa i interaktivnih sadržaja.  Dvije publikacije na temu samoozljeđivanja primjer su njihove praktične primjene u radu stručnih suradnika.  

Interaktivni sadržaji za međupredmetne teme su riznica praktičnih  alata i sadržaja, koje obuhvaćaju različite teme, a mogu biti itekako korisni stručnim suradnicima u promociji mentalnog zdravlja i prevenciji teškoća učenika.