prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani Erasmusa u SŠBJJ Zaprešić

U Srednjoj školi Ban Josip Jelačić iz Zaprešića aktivno smo obilježili Dane Erasmusa trima aktivnostima. Započeli smo u četvrtak 10. listopada 2019. godine predstavljanjem našeg dvogodišnjeg aktualnog RRC projekta Raising Responsible Citizens na webinaru Erasmus+TeachMeet u organizaciji AMPEU-a.

Između 15 predstavljenih projekata naš je RRC projekt predstavila naša Erasmus koordinatorica prof. Helga Kraljik.

Obilježavanje smo nastavili u petak 11. listopada 2019. u 18 sati u našoj školi svečanom izložbom (postera, plakata, straničnika, fotografija…) i priredbom na kojoj smo predstavili devet školskih i tri Erasmus+ projekta zainteresiranim učenicima, novinarima, svojim školskim kolegama, ali i kolegama iz: OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog, Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba, Prve gimnazije iz Zagreba, Gradske knjižnice Zaprešić, Centra za mladež Zaprešić, TV Zapada i Radija Zaprešić.

Cijelo događanje prijavljeno je na europskoj razini obilježavanja Dana Erasmusa:

https://www.erasmusdays.eu/event/erasmus-days-in-ssbjj-croatia/

Obilježavanje je započelo privlačnom interaktivnom igrom Lov na blago uz pomoć QR kodova u organizaciji profesorice Ankice Šarić u kojoj su posjetitelji izložbe imali priliku provjeriti svoje znanje o Novim dvorima čitajući mobitelima QR kodove. Pobjednici Scavenger Hunta nagrađeni su poklonima vezanim uz Erasmus+. Spomenute su nastavnice moderirale i projekt Učimo kreativno s Erasmusom u kojem su učenici predstavili različite rezultate svojih projekata u obliku filmova, izložbi, „lažnog” suđenja, online časopisa, straničnika s QR kodovima. 

Nakon toga školski je pedagog Miroslav Miljković predstavio je projekt Obrazovanje za sve ❤, tj. predstavio je koncept inkluzije u dvije slike. Nakon toga prezentirao je film Mi još učimo koji prikazuje provođenje koncepta inkluzije na primjeru dvoje učenika naše škole.

Prof. Slavica Gojević izlagala je na temu SŠBJJ – eTwinning škola o svojem iskustvu rada na eTwinning projektima. Prezentirala je u obliku videouratka koristeći alat Powtoon. Najavila je i novi projekt Human Rights i provela „oluju ideja” za moguće teme koje će biti obrađene tijekom ove nastavne godine.

Važno je napomenuti da je naša škola ušla među 1212 odabranih europskih škola koje su zaslužile eTwinning oznaku škole za 2019./2020. godinu.

Prof. Željka Brezni sa svojim je učenicima predstavila projekt EU i budućnost demokracije. Učenici su predstavili svoju mobilnost u Benaventeu u Portugalu na kojoj su proučavali u obliku videa, a na kraju i simulirali rad EU parlamenta izradom Univezalne deklaracije o demokraciji za 2030. godinu. Svi sudionici Erasmus dana imali su priliku ostaviti svoj otisak na plakatu s likom bana Josipa Jelačića.

Profesorice Petra Katarinčić i Mirna Franc mentorirale su učenike koji su bili na mobilnosti na Rodosu u kojem je tema bila unaprjeđivanje demokracije te su predstavili grčku mobilnost pomoću simulacije demokracije na djelu. Izveli su kratak igrokaz na temu izbora i progovorili o važnosti demokratskih načela u svakodnevnom životu, a na kraju predstavljanja publika je glasala.

Prof. Željka Winkler prezentirala projektne ideje novoga projekta Kako povijest utječe na današnju mladež?, dinamiku rada projekata, projektne partnera i aktivnosti. Osvrnula se na pitanje zašto je važno učiti povijesti, koji problemi mogu nastati zbog nepoznavanja povijesti, a svoje je izlaganje popratila i interaktivnim alatom Mentimetrom da bi vidjela što publika misli o navedenom problemu.

Profesorica matematike Ivana Imbrija mentorirala je projekt Izmjeri, procijeni, oboji!, a projekt su predstavile učenice koje su i same sudjelovale u njemu. Cilj projekta bio je izmjeriti učionicu, osmisliti dizajn, napraviti popis i izračunati cijenu materijala te na kraju i obojiti učionicu. Zainteresirani sudionici mogli su provjeriti svoje znanje o geometrijskim oblicima rješavajući zadatke, a najbrži su osvojili slatki paket geometrijskih oblika.

Kovačić Ante, neka te učenici pamte! projekt je profesorica Zdravke Kramarić i Zvonimire Špoljar o obrnutoj učionici na terenskoj nastavi. Učenici su predstavili projekt u obliku dramskog izlaganja, prikazali su i  aplikacije koje su koristili (Canva, Padlet, Madmagz, Mentimeter, Kahoot!, ) i film s terenske nastave, ali i glazbu na harmonici iz filma U registraturi, a na kraju izlaganja sudionici su se fotografirali i upisali u knjigu dojmova te je najbolji izlagač nakon glasanja dobio nagradu s jednog Erasmus putovanja.

Kolegice Ankica Šarić i Helga Kraljik govorile su o QR kodovima u nastavi i turizmu, tj. učenici su predstavili PBL projekt Why Should you visit Novi Dvori? kojem je cilj bio promocija lokalne kulturne baštine u sklopu obilježavanja godine europske kulturne baštine te promicanje odgovornog građanstva izradom suvenira u obliku straničnika  s QR kodovima tekstova i filma o Novim dvorima. 

Nakon predstavljanja projektnih aktivnosti, sudionici su svoje znanje mogli provjeriti kvizom Kahoot!,  u knjižnici su se mogli ponuditi slatkim zalogajima i pićem, a ujedno i zapisati svoje dojmove na Lino aplikaciju:

http://linoit.com/users/hkraljik/canvases/Erasmus%2B%20Days%20inS%C5%A0BJJ 

Kao zadnja točka u obilježavanju Dana Erasmusa naše je predstavljanje Učeničke zadruge Ban na Jelačićevim danima u Novim dvorima 12. i 13. listopada 2019. U dva posljednja dana spojili smo naša Erasmus iskustva, kreativnost, poduzetništvo i lijepo vrijeme kako bismo gostima u gradu Zaprešiću promovirali svoju školu i na ovaj način.