prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani kravate u I. gimnaziji

U utorak, 18. listopada 2022. godine, u I. gimnaziji Zagreb obilježen je Svjetski dan kravate.

Učenici i nastavnici nosili su kravate i slikali se pokraj velike crvene kravate koja je postavljena u holu škole. Velika kravata ukrašena je čipkom. Polaznici fakultativne nastave Računalnog dizajna izradili su nacrt kravate, a polaznice kreativnih radionica koje vodi profesorica Gordana Sekulić-Štivčević su izradile čipku. Odabrali su crvenu boju koja simbolizira ljubav, a dobro se uklopila i u interijer škole. Čipka koja se nalazi na kravati asocira na još jedan prepoznatljiv hrvatski suvenir, pašku ili lepoglavsku čipku.

Učenici i nastavnici dobili su još jedno omiljeno mjesto za fotografiranje. Podsjetimo, Hrvatska je 18. listopad proglasila Danom kravate u spomen na 2003. kada je velika crvena kravata postavljena oko pulske Arene. Bila je to najveća izrađena kravata u Svijetu duga 800 metara. Pripadnici vojske nosili su kravate još u 16. stoljeću, a u 17. stoljeću običaj su preuzeli Francuzi. Nekad su samo muškarci nosili kravate, a sve više žena nosi ovaj modni dodatak.