prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj

Miju Čorak Slavensku zvali su ljepotom, harmonijom i gracijom svjetskog baleta. Bila je prva hrvartska primabalerina i jedna od najvećih u svijetu 20-toga stoljeća. U povodu njezina rođendana, u rodnom Slavonskom Brodu održavaju se Dani plesa .

Ljepota, Gracija i Harmonija, kako je prozvana u francuskom tisku 1938. godine, Mia Čorak Slavenska (1916. – 2002.) otisnula se iz Broda na Savi k Zagrebu, Europi i naposljetku čitavom svijetu, postavši prva hrvatska primabalerina i jedna od najistaknutijih baletnih umjetnica svijeta.

Svake godine na izmaku zime grad Slavonski Brod sjeća se svoje davne sugrađanke, slavne balerine, koreografkinje i pedagoginje svjetskog ugleda. Iako ju uz ovaj grad vežu tek rođenje i rana mladost, to je dovoljno da u njezinu čast Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić priređuje Dane plesa Mia Čorak Slavenska, odajući na taj način počast jednoj od rijetkih hrvatskih balerina koja je dosegla svjetske vrhunce. Ove godine, nažalost, u manjoj mjeri, ali ipak se mogu vidjeti recentna ostvarenja suvremenog i klasičnog baleta.

Mija Čorak u pedagoškom je radu podupirala osobito mlade. Bila je svestrana umjetnica, a bavila se klasičnim i suvremenim baletom, filmom i pedagoškim radom.

Pregled programa možete pronaći na mrežnim stranicama kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić.