prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani talijanske kulture

U Osnovnoj školi Sesvetska Sopnica u razdoblju 4.-18. prosinca upriličeni su Dani talijanske kulture. Povodom nekih obljetnica vezanih za Italiju održane su prigodne aktivnosti. Uz pomoć Talijanskoga instituta za kulturu u Zagrebu knjižnica i jedan pano u hodniku škole opremljeni su sadržajima vezanim za Italiju.

Na dan smrti Luigia Galvanija učitelj fizike Domjan Svilković kalkulator bez baterija osposobio je za rad pomoću dvaju limuna.

Na obljetnicu smrti firentinca Donatella desetak petaša i šestaša radilo je skulpture od gline i vidjelo da čuvenom kiparu i njegovim kolegama nije bilo ni približno lako oblikovati sve one skulpture i reljefe s ljudskim, životinjskim i drugim likovima.

Na dan smrti proizvođača violina Antonia Stradivarija četrdesetak je ruku izrađivalo violine od kartona. Pozadinu u radu stvarala su Vivaldijeva “Četiri godišnja doba“. Violine su izrađene samo djelomično, a planiraju se dovršiti u drugom polugodištu, s novim asistentima u programu ,,Erasmus+”.

Iako je knjižnica bila otvorena svaki dan od 12:20 do 14:00 gdje je učiteljica Costanza Tonti iz Ankone čekala zainteresirane na najavljene aktivnosti, oni su izvan obljetnica došli samo jednom (desetak sedmaša), no tada su bili vrlo aktivni i zainteresirani. Spajali su fotografiju znamenitosti s njenim nazivom, uz pomoć prezentacije i sjećanja sa sata gdje su radili to isto te tražili likovna remek-djela talijanskih autora u jednoj golemoj knjizi školske knjižnice.

Bio je planiran i posjet izložbi “Guercino – svjetlo baroka“ za 8.12. Međutim, u čitavom uzbuđenju oko toga nitko od organizatora, učenika ni roditelja nije se sjetio da većina muzeja ne radi ponedjeljkom. Tako ovu sjajnu izložbu učenici, nekoliko nastavnika i ravnateljica planiraju posjetiti u siječnju. Nažalost, to će biti bez asistentice Tonti, jer se nakon tromjesečnog rada u školi vraća u Italiju, ali zato s drugim asistentima iz programa ,,Erasmus+“.

Tako je velik dio učenika Škole u određenoj mjeri upoznao talijansku kulturu. Saznao je da je u Italiji proizveden golem broj vrhunskih umjetničkih djela, u njenim raznim granama te da ova njima susjedna zemlja ne spada bez razloga u svjetski kulturni i znanstveni vrh.