prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Debatne vještine

Svakodnevno se u komunikaciji nađemo u situaciji u kojoj trebamo iznijeti i argumentirati svoje mišljenje. No koliko ga zaista dobro znamo izreći, potkrijepiti argumentima ili utemeljeno raspravljati o nekoj temi?

Kako biste naučili na što bolji način iznijeti svoje mišljenje donosimo vam šest lakih koraka putem kojih možete poboljšati svoje debatne vještine.

Prije nego zakoračite ukratko o tome što zapravo znači debatiranje…
Debatiranje podrazumijeva raspravu s jasnim argumentima za i protiv nekog problema, pitanja ili teme. Uspješno debatiranje temelji se na dobrim argumentima i uvjerljivosti, a cilj je uvjeriti ostale da su upravo vaši pogledi na specifičnu temu ispravni.

6 koraka do debatnog savršenstva

1. Istraživanje

Kako bi dodatno potkrijepio svoje poglede, istraži temu o kojoj ćeš govoriti, odnosno raspravljati. Dobro je potvrditi svoj govor utvrđenim i općeprihvaćenim činjenicama jer time ono što izražavaš postaje više od iznošenja pukog subjektivnog mišljenja.

2. Logika

Koristi logiku kako bi razvio svoju argumentaciju i iznio svoje stajalište i ideje. Svaku novu ideju koju iznosiš logički nadoveži na one prethodno iznesene. Tako razvijaš priču te potkrijepljeno širiš svoj odgovor.

3. Protuargumenti

Uvijek je dobro biti pripremljen pa stoga unaprijed promisli moguće protuargumente za ono što iznosiš. Na taj te način protivnička strana neće uhvatiti nespremnoga.

4. Otvorenost

Budi otvoren i spreman promijeniti svoje mišljenje ako te druga strana u raspravi uvjeri da je tvoj argument nepotpun ili neodgovarajući.

5. Pravo na mišljenje

U žaru rasprave lako je izgubiti prisebnost i napasti drugu osobu zato što ima drugačije mišljenje od tvog. Stoga je nužno imati na umu da svi imaju pravo na svoje mišljenje i to što ga imaju ne znači ništa loše.

6. Usredotočenost

Ostani usredotočen na temu debate i ne zastranjuj u druga područja. Čini se očitim, ali je tome lako popustiti tijekom debatiranja.

Preneseno s BBC Schools –Student Life:
http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/revisionandskills/skills/debating_skills.shtml