prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Delta Okavango i prstenasto koraljno otočje Aldabra

Novu potragu za prirodnim znamenitostima Afrike nastavljamo u Bocvani i Sejšelima. Prva od dvije znamenitosti koje ćemo predstaviti je jedna od najvećih kopnenih delti na svijetu – delta Okavango u Bocvani, koja je nastala na mjestu gdje se istoimena rijeka razlijeva močvarnim područjem pustinje Kalahari. Nakon Bocvane putovanje nastavljamo u Sejšelima gdje ćemo se upoznati s prstenastim koraljnim otočjem Aldabrom – drugim po veličini na svijetu, koji se ističe jedinstvenim i netaknutim ekosustavom. Drago nam je da nas nastavljate pratiti na još jednoj poučnoj avanturi širom svijeta!

Delta Okavango

Delta OkavangoDelta Okavango je jedna od najvećih kopnenih delti na svijetu i jedno od najčudesnijih mjesta Afrike gdje i dalje vlada iskonska i netaknuta divljina. Nastala je kao posljedica sezonskih poplava na mjestu gdje se istoimena rijeka Okavango u obliku manjih i većih raštrkanih kanala i močvara razlijeva i širi poput ispruženog dlana sjevernim dijelom pustinje Kalahari. Rijeka Okavango je četvrta po veličini u Africi, a izvire sjeverno-zapadno od Bocvane u susjednoj državi Angoli gdje ju nazivaju CDelta Okavango - kartaubango. U nju se tijekom siječnja i veljače – dok na južnoj polutci traje ljeto – slijevaju velike količine oborina iz planinskih predjela Angole, koje u obliku vodenog vala za mjesec dana prođu više od 1000 kilometara do svog konačnog odredišta u Bocvani oblikujući na kraju putovanja impresivnu deltu Okavango.

Svake godine u periodu od ožujka do lipnja u deltu se slijeva više od 10 milijardi tona vode koja se probija i širi kroz kanale, otoke, travnjake, trsku, papirus i pijesak ogromnim područjem širim od 250 i dužim od 150 kilometara. Delta zauzima najveću površinu tijekom srpnja i kolovoza, a glavni razlog njenog isušivanja je isparavanje uzrokovano vrlo vRijeka Okavangoisokim temperaturama. Ono što uvelike pogoduje širenju delte u vrijeme poplava je činjenica da je njena velika površina uglavnom ravna, s najvećom visinskom razlikom do 2 metra visine. Zbog jedinstvenog ekosustava delta Okavango pruža mnogim životinjskim vrstama stalno stanište, a za vrijeme sezonskih poplava pretvara se u jedno od najvećih sezonskih staništa divljih životinja u Africi. Samo neke od životinjskih vrsta koje nastanjuju deltu su slonovi, bizoni, nilski konji, žirafe, krokodili, lavovi, leopardi, hijene, antilope, pavijani i zebre. Također, pored navedenih životinja na području delte obitava i više od 500 vrsta ptica te oko 90 vrsta riba.  

Važno je spomenuti da unatoč promjenama svaki period povlačenja i širenja delteNilski konji na delti Okavango uvelike doprinosi funkcioniranju njenog ekosustava. Tako se tijekom ožujskih poplava delta počinje naglo širiti, što mijenja suhe i smeđe pejzaže u modre i zelene. Tada se suhi kanali počinju puniti vodom i prelijevati izvan korita pritom stvarajući krajobraz kojim pored kanala dominiraju otoci i močvare koji služe kao savršeno stanište za uistinu velik broj biljnih i životinjskih vrsta. No nakon isušivanja i povlačenja delte, mnoge su vodene životinje prisiljene naglo se preseliti. Budući da im to svima ne uspije, mnogi gmazovi, vodozemci i ribe uginu zarobljeni u isušenim predjelima delte. Unatoč tragediji, za mnoge mesojede isušivanje predstavlja veliku gozbu, što svjedoči o prirodnoj ravnoteži ekosustava delte Okavango.       

Pored starosjedioca Delta Okavango - sumrakBušmana područje delte nastanjuje više afričkih plemena koja se uglavnom bave poljoprivredom, lovom te skupljanjem jestivih divljih biljaka. Pleme Bayei je jedno od tih plemena koje se pored navedenih aktivnosti bavi ribolovom i lovom na nilske konje. U tu svrhu koriste se čamcima izgrađenim od izdubljenih stabala poznatim po nazivu 'mekoro', koji im danas uglavnom služe kao prijevozno sredstvo i taksi. Na sjevernoj strani delte nalazi se zaštićeni Nacionalni park Moremi na čijem se području nalazi najveći broj divljih životinja u delti. Zanimljivo je spomenuti da se unutar Moremija nalazi najveći otok delte koji se naziva 'Poglavičin otok' jer je u prošlosti bio namijenjen isključivo za lov poglavicama. Danas je ljudima pristup otoku zabranjen kako bi se zaštitio, budući da na njemu obitava velik broj životinjskih vrsta koje su ovdje nastanjene trajno. Kao mjesto čudesne prirodne ljepote u kojem se ravnoteža jedinstvenog ekosustava održava samostalno, nadamo se da će delta Okavango ostati i dalje dobro zaštićena bez potrebe za ozbiljnijim ljudskim intervencijama.

vrh

Prstenasto koraljno otočje Aldabra

AldabraSmještena na zapadnom dijelu Indijskog oceana Aldabra je jedinstven primjer prstenastog koraljnog otočja ili atola. Pored svoje iznimne ljepote kojom oslikava plavi oceanski pejzaž, Aldabra također predstavlja izvanredan prirodni laboratorij za znanstveno proučavanje ekoloških i evolucijskih procesa. Ovaj drugi po veličini koraljni greben na svijetu pripada otočnoj afričkoj državi Sejšelima koja se sastoji od 115 otoka raštrkanih Indijskim oceanom. Zahvaljujući svom izoliranom položaju na udaljenosti od preko 420 km sjeverozapadno od Madagaskara i čak 1150 kilometara jugozapadno od Viktorije (glavnog grada Sejšela), na Aldabri se daleko od utjecaja ljudi uspjela razviti jedinstvena i netaknuta flora i fauna što se posebice odnosi na populaciju divovskih kornjača. Iz ovog razloga Aldabra je još 1982. godine uvrštena naPlaža na Aldabri UNESCO-v popis svjetske baštine te se danas nalazi pod strogom zaštitom kao rezervat prirode od posebne važnosti.

Ovo jedinstveno koraljno otočje čine četiri niska otoka do 8 metara visine, koji u obliku 34 km duge i 14,5 km široke nepravilne kružnice zauzimaju ukupnu površini kopna od 155 km². Iako su Portugalci otkrili Aldabru početkom 16. stoljeća, arapski naziv otočja govori o tome da je ona bila poznata Arapskim pomorcima mnogo ranije. Od sredine 18. stoljeća pa sve do nezavisnosti Sejšela 1976. godine uprava nad koraljnim otočjem se izmjenjivala između Francuza i Britanaca. Važno je spomenuti da je u razdoblju od 18. do početka 20. stoljeća velika populacija divovskih kornjača na Aldabri bila gotovoKornjače na Aldabri istrebljena zbog pretjerane potražnje za njenim mesom visoke kvalitete. Unatoč lošim uvjetima za stalno naseljavanje na koraljnom otočju je od 19. stoljeća bila prisutna i manja zajednica unajmljenih radnika koji su se uglavnom bavili ribarenjem te proizvodnjom gnojiva i kokosovog ulja.

Također, zbog povoljnog strateškog položaja otočja Divovska kornjača s AldabreBritanci su tijekom 1960-tih ovdje planirali osnovati vojnu zračnu bazu i stanicu za emitiranje međunarodnog radijskog i televizijskog programa BBC-a na afričkom kopnu. Ipak, nakon protesta ekologa na međunarodnoj razini ovi planovi nisu ostvareni, što je u konačnici urodilo time da je ekosustav Aldabre dobio potpunu međunarodnu i državnu zaštitu neovisnih Sejšela. Upravo kako bi se zaštitio krhki ekosustav Aldabre danas na otočju postoji samo mala znanstvena postaja koja omogućava znanstvenicima da održavaju i proučavaju njenu biološku raznolikost. Unatoč tome, turistima su dopuštene posjete ali samo uz strogu pratnju stručnog osoblja.

Od velikog broja životiPoštanska marka s kartom Aldabrenjskih vrsta prisutnih na otočju, od kojih su mnoge zaštićene, svakako valja izdvojiti najveću svjetsku populaciju već spomenutih divovskih kornjača koja danas broji oko 150 tisuća jedinki. Uz divovske kornjače od ostalih životinjskih vrsta na Aldabri izdvajamo najveće kopnene rakove poznate po nazivu 'kokosovi rakovi', zatim barakude, morske pse 'čekićare', zelene morske kornjače, te brojne vrste ptica i šišmiša. Pored brojnih životinjskih vrsta ovdje su prisutne i razne biljne vrste poput stabala, grmlja, bilja i trava, od kojih su mnoge endemske. Također, u neposrednoj blizini Aldabre nalazi se nekolicina manjih otoka, a u unutrašnjosti njene lagune čak i oko četrdesetak manjih otočića s pješčanim plažama. Iako su danas ljepote Aldabre dostupne tek manjem broju posjetitelja, sigurni smo da je od turističkog razgledavanja puno važnije da se ona zaštiti kako bi se na taj način doprinijelo očuvanju bioraznolikosti našeg planeta.

vrh

Korištena literatura:

Borovac, I. (Ur.). (2004). Sva čuda svijeta: Vodič kroz najveće prirodne ljepote (prevela s engleskog Tamara Levak Potrebica). Mozaik knjiga, Zagreb.

Izvori:

http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5554/
http://www.okavango-delta.net/info.htm
http://www.botswanatourism.co.bw/okavangoDelta.php
http://hr.wikipedia.org/wiki/Delta_Okavangoa
http://en.wikipedia.org/wiki/Okavango_Delta
http://www.okavangodeltasafaris.com/delta.html
http://www.southern-eagle.com/botswana/botswana_okavango.html
http://whc.unesco.org/en/list/185
http://www.sif.sc/index.php?langue=eng&rub=4
http://en.wikipedia.org/wiki/Aldabra
http://hr.wikipedia.org/wiki/Aldabra
http://www.aldabra.org/
http://sevennaturalwonders.org/africa/aldabra-atoll
http://www.seychelles-s.info/seychelles-aldabra-islands.php
http://www.experienceseychelles.com/page/The_Islands/Outer_Islands/Aldabra/

Fotografije u tekstu su preuzete s:

http://www.okavango.info/botswana/okavango_moremi.html
http://www.listshere.com/the-natural-wonders-of-africa
http://www.okavango-delta.net/info.htm
http://www.okavangotours.com/countries/botswana/okavango-delta/
http://people.missouristate.edu/kevinmickus/botswana/100_PANA/map_map-of-the-okavango-delta.jpg
http://animalplantsrainforest.blogspot.com/2011/12/okavango-delta-swamp-in-botswana.html
http://igoafrica.blogspot.com/2011_10_01_archive.html
http://www.game-reserve.com/botswana_linyanti.html
http://www.botswana-travel.org/botswana/okavango-delta.html
http://home.mweb.co.za/sa/salbu/Norway.html
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Aldabra_islands_seychelles_76.jpg
http://www.allbestbeaches.com/africa/seychelles/aldabra_atoll/
http://www.thesalmons.org/lynn/wh-seychelles.html
http://www.protectplanetocean.org/collections/introduction/introbox/worldheritage/introduction-item.html
http://www.privateislandsblog.com/2007/07/23/discovering-aldabra-island/

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.