prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Digitalni tragovi kulturne baštine

Učenici i učitelji Osnovne škole Ivana Filipovića iz Osijeka sudjeluju u svom drugom ERASMUS+ projektu. U provom projektu tema su im bili geoparkovi, a sada istražuju kulturno naslijeđe. U projektu su uz učenike iz Hrvatske uključeni učenici u dobi od 9 do 12 godina starosti iz Litve, Rumunjske i Turske.

Od 18. rujna do 22. rujna 2023. učenici i učitelji škola bili su domaćini druge mobilnosti u projektu “Digital Trace of Cultural Heritage” učenicima i učiteljima iz triju škola iz Litve, Rumunjske i Turske kako bi im približili našu povijest, tradiciju i običaje.

OprisavciU pet radnih dana koliko je trajala mobilnost u Hrvatskoj imali su različite aktivnosti: radionice u školi kao što su pečenje kolača, učenje tradicionalnih dječjih igara, upoznavanje s bajkama Ivane Brlić-Mažuranić, zatim šetnju i razgledavanje grada, radionicu u Muzeju Slavonije te su dva dana proveli na izletima, prvo u Posavinu i Đakovo gdje su se upoznati s folklornim običajima, Ergelom te Katedralom, a zatim u Baranju gdje su prošetali Ulicom zaboravljenog vremena i zajedničkim snagama skuhali ajvar te posjetili Prezentacijsko – edukacijski centar Tikveš.

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku učitelji i učenici pripremili su za goste svečanost na kojoj su vidjeli folklorne običaje – pjesmu, ples i igre Slavonije. Na tom petodnevnom istraživanju kulturne baštine Slavonije i Baranje ostavljali su digitalne tragove. Sve što su naučili, upoznali, istražili predstavili su u jednom od digitalnih alata.

Kulturnu baštinu Osijeka predstavili su u Book Creatoru. U Đakovu su izrađivali kolaž fotografija tradicionalnih običaja. Wakelet kolekciju svaka je država obogatila tradicijom Baranje i kratkom pričom o tome zašto je važno zaštiti tradicionalno selo. Kuhanje ajvara najviše ih je dojmilo, tako su bez problema snimili video o pripremi ovog tradicionalnog jela – od pranja paprike i čišćenja češnjaka, pečenja i guljenja paprike, ali i kuhanja ajvara. Stvorili su divan spomenar na radionicama pečenja kolača, igranja tradicionalnih igara u školi. A posljednji dan izradili su kartu svoga putovanja u PictraMapu. Svi sudionici, pokazali su iznimne vještine u digitalnim alatima. Ali i najvažnije ostavili digitalni trag o svemu što su vidjeli i naučili.

Učenici i roditelji osječke škole iznimno su zadovoljni ovim iskustvom, obogaćeni novim prijateljstvom i nadaju se ovo opet bar još jednom ponoviti u nekom budućemo Erasmus+ projektu. Tim ERASMUS+ projekta nada se da projektni partneri kući se vraćaju s lijepim uspomenama, puni dojmova, s novim iskustvima i saznanjima koje će podijeliti s obitelji i prijateljima. O iskustvu na prvoj mobilnosti u Litvi možete pročitati na sljedećoj internet poveznici.