prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Djevojčica s baškotom

Učenici Osnovne škole Bakar podržali su projekt Grada Bakra “Djevojčica s baškotom”. Istražili su bogatu povijest grada i predstavili su se likovnim i literarnim radovima na izložbi u crkvi svete Margarete.

Bakar je drevna luka i jedan od najstarijih gradova na Jadranu. Čak 5000 godina prisutan je na pozornici povijesti, a svaki korak njegovim uličicama otkriva novu uzbudljivu priču. Jedna takva priča privukla je i učenike škole koji su se uključili u projekt Grada Bakra “Djevojčica s baškotom”.

Bakarski baškot je tipičan dvaput prepečeni ili svježi krušni proizvod u obliku koluta koji se nekada davno nosio na duža ribolovna putovanja. Bio je nezaobilazan u brodskoj kuhinji, jer je zbog svoje suhoće mogao trajati i do šest mjeseci. Proizveden je s ljubavlju i toplinom dodira, a danas predstavlja zaštitni znak Bakra, te je postao službeni suvenir grada. Iza bakarskog baškota krije se duga priča koju su bakarski osnovnoškolci istražili uz predivnu sliku nepoznatog autora iz sredine 19. stoljeća. Slika je 74×62 cm, ulje na platnu, a motiv slike je djevojčica koja u jednoj ruci drži baškot, a u drugoj ruci košaricu s grožđem i smokvama.

Svojom tajanstvenošću i ljepotom slika je inspirirala učitelje i učenike. Ona nema samo umjetničku već i značajnu zavičajnu vrijednost, stoga su učenici sudjelovali na tematskim predavanjima o prošlosti Bakra, a uključili su se i na radionice u kojima su nastali likovni i literarni radovi. Opisivala se bogata bakarska povijest, pisale su se pjesme o Bakru, a zanimljiva pisma uputila su se i tajanstvenoj djevojčici. Izrađene su šalice, majice, torbe, privjesci i magneti s likom djevojčice koja u ruci drži baškot.

Bakarski kraj prepun je zanimljivih priča i skrivenog blaga koje se uvijek iznova otkrivaju. Unatoč pečatu industrije, čađavoj prošlosti i ožiljcima koji još uvijek nagrđuju bakarski kraj kameni zaljev privlači svojom bogatom prošlošću i neobičnom ljepotom. Zavičajnim pričama nastoji se približiti bakarska baština građanima, ali i široj zajednici, a posebno najmlađim stanovnicima. Oni će zasigurno uz slasni zalogaj bakarskog baškota probuditi duhove prošlosti i kulture i sačuvati ih za neka ljepša vremena, jer za njih kameni zaljev predstavlja zaljev dobre nade i vjeru u bolju budućnost.