prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dodijeljena književna nagrada Zvonimir Milčec

Književna nagrada Zvonimir Milčec, na desetom formatu Gornjogradskog književnog festivala, dodjeljuje se književnici i pjesnikinji Božici Jelušić za višedesetljetni književni rad.

Nagrada koja se sastoji od plakete i crteže slikara Dušana Gačića dodijelit će se slavodobitnici u petak, 15. ožujka, u kafeu K&K u Jurišićevoj ulici br. 5. u Zagrebu, točno u podne.

Nagradu dodjeljuje portal Radio Gornji grad i obitelj Milčec.

Obrazloženje nagrade:

Zvonimir Milčec još je za života postao najzagrebačkiji pisac, scenarist, publicist i novinar, prepoznat i cijenjen kako u profesionalnim krugovima kao vrstan autor, tako i među publikom. Na svoj način on i njegovi radovi i danas predstavljaju ne samo značajan prilog književnosti našeg glavnog grada nego i svjedočanstvo koje bilježi domaćinski način života i zagrebačku kulturu. Zato je ova nagrada podjednako omaž i njemu i jednoj velikoj generaciji pisaca i novinara nekada okupljenih oko ”Večernjaka” i Vjesnikove novinarske kuće i njezinih brojnih izdanja a koji su bili nezaobilazni pregaoci u formiranju identiteta Zagreba.

Božica Jelušić sa svojih se preko 60 objavljenih knjiga, s brojnim tekstovima i pjesmama, od kojih su mnoge prožete senzibilitetom i riječju hrvatskog sjevera, u svakom pogledu uklapa u onaj značajni identitetski narativ kojeg baštinimo od Zvonimira Milčeca. Uz to Božica je svojom djelatnošću, nastupima i dijalozima već dugo vremena živi akter zagrebačkog književnog života i njegova prepoznatljivost. Zbog svega toga, a dakako, i zbog izvrsna književnog rada, smatramo da joj pripada ovogodišnja Književna nagrada Zvonimir Milčec.

Književnu nagradu Zvonimir Milčec do sada su dobili: Pero Kvesić, Borivoj Radaković, Milko Valent, Sead Begović i Marijana Rukavina Jerkić.