prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dodijeljena nagrada Janko Polić Kamov

Književnik Robert Perišić s romanom “Brod za Issu” dobitnik je nagrade Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine, objavljeno je u petak u Rijeci.

Predsjednik ocjenjivačkog žirija Nikola Petković na prigodnoj je svečanosti ustvrdio kako je protekla godina bila vrlo dobra po književnoj produkciji te da je žiri imao težak zadatak pri odabiru finalista i najboljeg djela. Svatko od petero finalista koji nije dobio nagradu je na neki način oštećen, ustvrdio je Petković.

Uz Perišića, finalisti Nagrade Janko Polić Kamov bili su Igor Beleš s romanom ‘Listanje kupusa’, Sibila Petlevski (‘Točka poraza’), Zrinka Posavec (‘Maria Callas se baca u more’) i Dora Šustić (‘Psi’).

Robert Perišić je, zahvaljujući na nagradi, ustvrdio da to nije nagrada njemu, nego knjizi. U romanu ‘Brod za Issu’ opisana je grčka kolonizacija današnjeg Visa i utemeljenje prvog grčkog polisa na otoku, Isse, a o romanu smo s Perišićem opsežno porazgovarali čim je lani bio objavljen.

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu.

Prije dodjele nagrade, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, Hrvatske matice iseljenika i Istra filma prikazan je dokumentarni film “Kamov – vitez crne psovke”.