prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dodijeljene nagrade SozialMarie za 2021. godinu

Nedavno su svečano podijeljene nagrade SozialMarie za 2021., i to u prisutnosti publike koja je događaj pratila online. Po prvi je puta jedna od tri prve nagrade otišla i u Hrvatsku.

Glavne nagrade dobili su austrijski projekt Labour dispute and care i mađarski projekt Pandemic legal aid (10.000 eura), a velika je vijest da je po prvi puta jedna od tri prve nagrade otišla u Hrvatsku: Platforma MADE IN: Crafts and Design Narratives koju nosi hrvatska organizacija OAZA, a razvija se u suradnji s organizacijama i stručnjacima iz Austrije, Slovenije i Srbije, osvojila je treću nagradu u vrijednosti od 5000 eura.

Hrvatska je sudjelovala u projektu koji se bavi pitanjem povezivanja zanata s modernim tehnologijama i koje je mjesto zanatske proizvodnje u suvremenom društvu. Platforma MADE IN spaja dizajnere, obrtnike, istraživače i kustose iz više zemalja: zajedno dokumentiraju i razvijaju nove ideje za nove proizvode: ukratko, riječ je hvalevrijednom primjeru industrije 4.0 u području zanatskog stvaralaštva.

U Hrvatsku su otišle još dvije nagrade: Nastavi priču (Skribonauti) i Od5Do95 (UO Paradoks). Riječ je o projektima koji se bave problemima žena koje u hrvatskom zatvorskom sustavu dobivaju malo i ništa potpore od strane društvenih inicijativa te ih projekt „Nastavi priču“ povezuje s književnicama s kojima surađuju u kolaborativnom autorskom radu. U okviru projekta Od5Do95 žene i djevojke progovaraju o svojim životima i iskustvima u Hrvatskoj od nekoć i danas, bez zadanih pravila i bez cenzure. Videosnimke predstavljaju različite svjetove žena svih dobnih skupina. Tako se razvija osobit virtualni muzej ženske usmene povijesti. Riječ o pravom generatoru brojnih novih priča.

Znakovito je i to da je ove godine velik broj prijava došao iz područja odgoja i obrazovanja. Kao i inače, mnogo angažmana vidljivo je i u polju socijalnog rada, obrazovanja i skrbi.

Još jedna vijest je i da Boris Jokić, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja i voditelj ambicioznog pokušava kurikularne reforme, u 2021. godini preuzima mentorstvo za SozialMarie. Surađivat će s austrijskim projektom Zukunftslaut – the voice of the youth.

Detaljnije informacije i potpunu listu dobitnika iz svih zemalja možete pronaći ćete na mrežnim stranicama SozialMarie, kao i prigodni videozapis.