prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Domaćinstvo nam se vratilo

U zadnje vrijeme se sve više prepoznaje potreba za uvođenjem aktivnosti u škole s kojima će se djeca susretati u životu. Tako se i u Osnovnoj školi Đurmanec, prije nekoliko godina, dalo primijetiti da djeca sve rjeđe koriste svoje ruke kao alat.

Zato su se stručna suradnica knjižničarka Vlatka Antolić i učiteljica Davorka Belić odlučile pokrenuti izvannastavnu aktivnost Domaćinstvo kako bi pokušale učenicima približiti aktivnosti koje se u suvremeno doba primjenjuju s raznim materijalom. Glavna misao im je bila da djeca rade praktično, da stvaraju, kreativno djeluju i pripremaju se za život. Pokazalo se da je velik broj djece zainteresiran za takvu vrstu praktičnog učenja.

Krenuli su od jednostavnijih sadržaja kao što je bonton za stolom, čišćenje, pranje posuđa, šivanje, pletenje, guljenje voća i povrća, slaganje odjeće i sl. Zatim su, zahvaljujući ravnatelju škole, dobili dvije tople gredice koje je izradio spretni domar. Gredice su ofarbali, napunili zemljom koju su zatim usitnili motikom i grabljama. Učenici su bili oduševljeni sadnjom povrća pa se može zamisliti oduševljenje kada je niknula prva salata.

Polako su krenuli na pripremu namirnica i kuhanje, a najslasnije je bilo pojesti svježe ubrano povrće iz gredica. Kako se Domaćinstvo pokazalo kao izvrsna izvannastavna aktivnost, napravljena je i kuhinja samo za njih kako bi mogli nesmetano djelovati i na tom polju. Ove godine kreću s bankom autohtonog sjemena pa planiraju izgradnju još nekoliko toplih gredica, nadaju se, uz financijsku pomoć od projekata na koje su se prijavili ovaj mjesec.

Održivi razvoj priprema učenike za prikladno djelovanje u društvu radi postizanja osobne i opće dobrobiti u tri dimenzije održivosti – okolišnu, društvenu i ekonomsku, a upravo Domaćinstvo je spona koja te dimenzije drži zajedno.