prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dron liga

Dron liga je pilot projekt za darovite učenice i učenike srednjih škola Republike Hrvatske kojim se omogućava usvajanje naprednih STEM tehnologija kroz mentorirani, metodički oblikovan, kontinuirani, praktični rad s dronovima. U projektu sudjeluje Hrvatsko interdisciplinarno društvo kao Prijavitelj, te četiri srednje škole kao partnerske institucije: Tehnička škola Požega, Gimnazija Andrije Mohorovičića iz Rijeke, Tehnička škola Zadar i Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba.

Ciljevi koji se ostvaruju projektom su učvrstiti motivaciju i povećati razinu znanja i vještina učenika za STEM područje, visokoškolsko obrazovanje ili rad u STEM području, razvijanje vještina 21. stoljeća te povezivanje srednjih škola s mogućnošću umrežavanja i daljnje suradnje u STEM aktivnostima i području.

Dronovi kao moderna tehnologija potiču učenike na razumijevanje složenijih kognitivnih procesa potrebnih za usvajanje znanja iz područja fizike, matematike i informatike. Osposobljavanjem mladih za rad s dronovima u projektu “Dron liga učenike srednjih škola” usmjerava se prema STEM području i doprinosi razvoju njihovih kompetencija značajnih dugoročno na tržištu rada. Za rad s učenicima, škole u projektu dobile su tri drona ukupne vrijednosti 10.717,00 kuna.

Tehnička škola ima peteročlanu ekipu: Kruno Lokmer (2. a), Luka Majstorović (2. f), Karlo Makarević (2. f), Patrik Nenadović (2. f) i Filip Križanac (4. b). Mentorica učeničkog tima je prof. Marina Mirković.

Završni susret timova državnog projekta Dron liga održan je u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. godine, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Uz demonstraciju učeničkih vještina u upravljanju dronovima, predstavljena je tvrtka Orqa d.o.o. iz Osijeka. Njihova misija je postati svjetski pružatelj tehnologije broj jedan za First Person View (FPV) i napredne aplikacije Remote Reality (RR). Hrvatsko interdisciplinarno društvo s tvrtkom Orqa d.o.o. ostvaruje suradnju na području razvoja i primjene bespilotnih letjelica. Učenici su isprobali njihove naočale za upravljanje bespilotnim letjelicama po principu “pogled iz prvog lica” (engl. First Person View – FPV). Projekt Dron liga financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.