prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Drvo je dar prirode koji treba čuvati!

U petak, 26. travnja 2024. godine, učenici Industrijske strojarske škole u Zagrebu, 3. C razreda, smjer alatničar, u pratnji nastavnika Ivane Šutalo Dujmenović i Dragomira Bjelanović, sudjelovali su na Danima otvorenih vrata organiziranim od strane Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Ovaj događaj, namijenjen maturantima i široj javnosti, omogućio je da steknu uvid u širok spektar tema vezanih uz šumarstvo i drvnu tehnologiju, te da se odvaže i zakorače u svijet visoke tehnologije. Drvo kao neizostavan resurs u industriji predstavlja važan aspekt održivog razvoja i ekološke osviještenosti.

Kroz niz interaktivnih radionica, djelatnici i studenti Fakulteta predstavili su struku šumarstva i drvne tehnologije te istaknuli znanstvene i stručne aspekte njihovog djelovanja. Učenici su imali priliku prošetati kroz fakultetske prostorije, upoznati se s laboratorijskim i radioničkim okruženjem te razgovarati s budućim profesorima i studentima.

Tijekom posjeta, naglasak je stavljen na važnost drveta kao materijala, različite vrste drva te tehnološke procese u obradi drveta. Učenici su sudjelovali u aktivnostima poput rezanja drveta te posjetili certificirani laboratorij za ispitivanje kvalitete drva kako bi bolje razumjeli proces određivanja kvalitete i stanja površine. Također, imali su priliku uvidjeti širinu primjene drveta u različitim industrijama te kako se prilagođava različitim zahtjevima i standardima.

Osim toga, učenici su se upoznali s inovativnim tehnologijama poput bespilotnih letjelica i modernih CAD/CAM sustava. Kroz kvizove i natjecanja, poput “Risovog kviza” i natjecanja “Glasnije, snažnije, teže!”, učenici su se i zabavili te dodatno educirali o važnosti očuvanja šumskih resursa kao i o održavanju ekosustava.

Ovaj posjet Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije predstavlja inspiraciju za učenike da razvijaju svoju stručnost i interes u području šumarstva i drvne tehnologije te da teže ka inovacijama i održivim rješenjima za budućnost. Takvi događaji pružaju priliku za uspostavljanje suradnje između obrazovnih institucija i industrije, potičući razmjenu znanja i iskustava koja su od suštinskog značaja za daljnji razvoj inovativne budućnosti.