prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ekskurzija – spona između škole i života

Vukovarski su gimnazijalci posljednje dane ljetnog raspusta proveli u upoznavanju znamenitosti i ljepota Hrvatskog zagorja i Međimurja.

Pod Augustinčićevim spomenikom Matiji Gupcu

Vukovarski gimnazijalci pod Augustinčićevim spomenikom Matiji Gupcu

Trodnevna ekskurzija i posjet Zagorju započeo je obilaskom Gupčevog kraja i pričom o najpoznatijoj buni u Hrvata. Donja, Gornja Stubica i niz naselja nude brojne priče i znamenitosti. Jedna je zasigurno visoka figura Matije Gupca iza koje se uzdižu dva simetrična krila i upriličena prizorima Stubičke bitke i panorame tadašnjeg života, dok se kao živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine nalazi, više od 400 godina stara Gupčeva lipa. Lipa svojom starošću i dimenzijama predstavlja prirodnu rijetkost a od 1957. godine nosi zasluženu titulu spomenik prirode. Prema narodnoj predaji, pod njezinom je krošnjom Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i poveo ih u borbu za pravicu protiv feudalca Franje Tahija. Iako je Matija Gubec središnji lik cijele povijesne priče, nije ostao neprimijećen i Petrica Kerempuh, veseljak, pustolov i skitnica iz narodnih priča, koji se bori protiv nepravde i oholosti a kojeg je Miroslav Krleža iskoristio za predstavljanje svoje vizije tadašnjeg društva sa svim njegovim negativnostima i slabostima.

Putovanje su nastavili prema Krapini a uređenim stazama dopješačili i do samog Nalazišta krapinskog pračovjeka na brdu Hušnjakovo. Na samom Nalazištu i u okolici postavljene su rekonstrukcije neandertalaca, špiljskog medvjeda, golemog jelena, nosoroga i drugih životinja koje predstavljaju odličan uvod za posjet Muzeju evolucije. Muzejskim postavom putovali su kroz vrijeme od najstarije prošlosti Zemlje do modernog doba prateći razvoj čovjeka i značaj otkrića krapinskog pračovjeka. Cjelokupni sadržaj Muzeja podijeljen je u 18 tematskih cjelina kojima se na interaktivan i multimedijalan način prikazuje razvoj života na Zemlji i evolucija čovjeka.

Varaždin

Varaždin – stari grad

Prvi dan putovanja završili su smještajem i odmorom u Sv. Martinu na Muri a terme su se pokazale kao savršen završetak edukativnog i zabavnog dana.

Drugi dan, put ih je odveo do grada glazbe, umjetnosti, obrta, trgovine i baroka, grad Varaždin. Iako su propustili ulični festival Špancirfest, obilazak povijesne građevine Stari grad, šetnja starogradskom jezgrom i Trgom tradicijskih obrta te kava na Korzu ispred Gradske vijećnice uz ceremonijal izmjene Gradske straže Purgara, omogućila je da vide, dožive i zavole biser sjevera Hrvatske.

Posjet dvorcu Trakošćan

Posjet dvorcu Trakošćan

Samo 23 kilometra udaljen od Krapine i 40 kilometara od Varaždina, dočekao ih je jedan od najljepših dvoraca Europe, Trakošćan. Dvorac, nekoć utvrda, doista predstavlja magičan prizor. Obilazak unutrašnjosti dvorca koji se proteže na četiri razine, nudi uvid u jednu epohu hrvatske povijesti a upotpunjava ju zanimljiva zbirka oružja, slika i namještaja, dvorska kuhinja, atelier slikarice Julijane Drašković, tamnica, viteška dvorana te brojne prostorije koje su u svakodnevnom životu koristile plemićke obitelji. Posjet Trakošćanu završili su slobodnim vremenom za šetnju i odmor u prekrasno uređenom parku s jezerom i zadivljujućim pogledom na dvorac koji se duboko u šumi, iznad magičnog jezera doima poput dvorca iz bajke.

S bajkovitim dojmovima vratili su se u Sv. Martin na Muri te obnovili energiju za putovanje i povratkom kući.

Putovanje završeno je povratkom u Vukovar u večernjim satima, a dočekali su ih roditelji nestrpljivo čekajući prve dojmove. Ovo putovanje ostavilo je neizbrisiv trag na tri nezaboravna dana i pregršt divnih trenutaka jer doista, ekskurzije su spona između škole i života a djeca se ničem ne raduju više od putovanja s vršnjacima koja pamte čitav život!