prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Eksponati Arheološkog muzeja stigli u New York

U četvrtak, 1. rujna, odabrani predmeti iz svih pretpovijesnih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stigli su u New York gdje će biti prezentirani zajedno s predmetima iz još 10 europskih zemalja na izložbi “Ritual and Memory” Instituta za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta New York.

Njujorška izložba „Ritual and Memory“ dio je velikog izložbenog projekta „The First Kings of Europe“ koji će publici sjeverne Amerike dočarati europsku pretpovijest. U američkim muzejima nalazi se mnoštvo predmeta starih Grka, Rimljana i Egipćana i drevnih kultura Bliskog Istoka, te je publika dobro upoznata s tim dijelom arheologije i povijesti, no predmeta pretpovijesnih kultura jugoistočne Europe u muzejima nema i izuzetno rijetko se izlažu.

Izložba „The First Kings of Europe“ glavnog organizatora Prirodoslovnog muzeja u Chicagu (Field Museum of Natural History in Chicago) opisuje transformaciju društva od ravnopravnih zemljoradnika neolitika do vremena vladara željeznog doba koja je izuzetno dobro arheološki dokumentirana u jugoistočnoj Europi. Arheološki nalazi oruđa, oružje, nakita i drugih predmeta pričaju svoje priče i publici će otkriti kako je u jugoistočnoj Europi mali broj pojedinaca uspostavio ogromnu moć i utjecaj akumuliranjem bogatstva kontrolirajući trgovinu, rituale, ceremonije i ratovanja. Na izložbi sudjeluje 26 institucija iz 11 zemalja.

Njujorška izložba „Ritual and Memory“ koja će se otvoriti sredinom rujna, nešto manja opsegom od glavne izložbe „The First Kings of Europe“, kroz arheološke predmete figurica, oružja, minijaturne arhitektonske modele, elegantne keramike, ukrase od zlata i jantara i još mnogo toga iz vremena od mlađeg kamenog doba do željeznog doba publici će prezentirati vjerovanja, ritualne prakse i organizaciju zajednice civilizacija jugoistočne Europe koja najbolje pokazuju međusobne povezanosti tih drevnih kultura.