prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Emotivna završna svečanost 3. Melitinog proljeća

Ove godine Osnovna škola Oroslavje provela je već 3. likovno-literarni natječaj “Melitino proljeće”. 

Natječaj je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorske županije i Grada Oroslavja. Posebnost ovogodišnjeg natječaja jest ta što se proširio i izvan granica Lijepe naše, točnije na Maltu. Grad Oroslavje koji je velika potpora našem natječaju, pobratimljen je sa St. Paul&s Bayem, gradom u sjevernoj regiji Malte, pa su ove godine u Melitinom proljeću sudjelovali i učenici St. Paul&s Bay Primary Schoola.

Melitino proljeće niknulo je zapravo iz jedne vrlo potresne i tužne životne priče. Kolegica Melita Peternel u studenome 2020. izgubila je nažalost bitku s teškom bolesti. Nakon njezine smrti željele su da Melitin trag i pozitivne vrijednosti koje je njegovala i sijala svuda oko sebe ostanu i dalje u našoj školi, pa se zato ideja o Melitinu proljeću nekako sama od sebe nametnula i pokazala. Njezina ljubav prema prirodi potaknula ih je da ovim natječajem i oni motiviraju mentore i učenike da likovno-literarnim uradcima prikažu čari proljeća i emociju sreće koja će izmamiti osmijeh na lica kao što je to proljeće svake godine činilo Meliti.

Početkom lipnja održana je završna svečanost u Domu kulture Oroslavje na kojoj su uručene nagrade učenicima i mentorima najuspješnijih likovno-literarnih radova s temom Proljetna basna. Na natječaj  je pristiglo nevjerojatnih 1077 likovnih radova i 272 literarna rada iz ukupno 175 škola Republike Hrvatske. Ove godine sudjelovali su i likovni radovi učenika iz St. Paul&s Bay Primary Schoola s Malte.

Svečanost je započela uvodnim predstavljanjem i videom o rođendanskom iznenađenju koje su učiteljice priredile Meliti za njezin posljednji rođendan. U tu posebnu proljetnu čaroliju uveo ih je na najljepši mogući način ŽVA Fiola, a jedna je od članica tog ansambla i naša učiteljica Sabina Frgec. I ove godine svečanost su vodile Melitine učenice, sad već srednjoškolke, Ema Tomić i Gracija Kačavenda, a konferansu je pisala Anita Šalec. Prisutnima su se obratili ravnateljica škole Sanja Šakoronja, gradonačelnik Grada Oroslavja Viktor Šimunić i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Izvođači na Melitinom proljeću.Glazbene poslastice priuštili su učenici škole, i to Mia Hamer svirajući brač uz pratnju profesorice Elizabete Jadan, Luna Knezić i Chiara Pavleković koje su izvele duet te Leon Usmiani svirajući saksofon. Nagrade su učenicima i njihovim mentorima već tradicionalno uručili ravnateljica Sanja Šakoronja te Melitini sinovi Vedran i Filip. Tijekom podjele radova knjižničarka Valentina Mokrovčak čitala je prvonagrađene basne.

Ovogodišnju statuu leptira Melitina proljeća izradila je učiteljica likovne kulture Ana Kaić Lacković. Poseban trenutak bio je snimanje videa za nagrađene učenike i mentore s Malte. Voditeljice su im na engleskom jeziku zahvalile na sudjelovanju s nadom da ćemo ih sljedeće godine vidjeti uživo.

Na samom kraju ovoga posebnog događaja slijedio je najposebniji dio… šećer uvijek dolazi na kraju. Natječaj ima i svoju himnu pod nazivom Sjećanje u čast našoj učiteljici Meliti Peternel. Autorica je teksta gospođa Nada Mohač koja je u školi radila kao pomoćnica u nastavi. Uglazbili su je Ivan Žufić i profesorica glazbene kulture Elizabeta Jadan. Himnu su otpjevale učiteljiceuz pratnju školske psihologinje Martine Ćalušić, a pod ravnanjem profesorice Elizabete Jadan.

U natječaju veliku ulogu imajusponzori koji doniraju vrijedne nagrade nagrađenim učenicima i mentorima. Zahvaljujući pokroviteljima natječaja, Krapinsko-zagorskoj županiji tiskana je brošura natječaja, podijeljeni su pokloni za sve nagrađene i pohvaljene učenike i njihove mentore.

Pričajući Melitinu priču, bila im je želja da se čuje i za Oroslavje, za Zagorje, za bajku na dlanu i svakako za poduzetne ljude koji također postižu velik uspjeh i izvan grada i države. Tako su brojni sponzori omogućili nagrađenim iz cijele domovine da uživaju u ljepotama i zanimljivostima našeg zagorskog kraja. Važno je istaknuti i cijeli kolektiv školi koji od početka nastavne godine predano radi, planira i željno iščekuje završnu svečanost. Želja im je da ovaj natječaj, u spomen na posebnu kolegicu Melitu Peternel, ostane tradicionalan i prepoznatljiv diljem RH, a i dalje. Posebno su ponosne na medijski naslov Jedna od najljepših i zasigurno najemotivnijih manifestacija u Zagorju, Melitino proljeće. Zahvaljuju se svima na sudjelovanju, a posebne čestitke svim nagrađenim učenicima i mentorima. Vidimo se dogodine.