prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ akreditacija i aktivnosti škole

Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar je početkom 2023. godine odobrena Erasmus+ akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje za razdoblje do 2027. godine. Za učenike škole to znači kako će imati mogućnost obavljanja stručne prakse u inozemstvu, a za strukovne nastavnike mogućnost stručnog usavršavanja i praćenja rada kolega u partnerskim ustanovama u inozemstvu.

Od školske godine 2023./2024. škola provodi prvi projekt u sklopu Akreditacije za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu su planirane i provedene brojne aktivnosti. Projekt vremenski traje od 1. lipnja 2023. do 31. kolovoza 2024. godine, a voditeljica projekta je Ana Špoljar. Nastavnici su imali priliku usavršavati se na organiziranim tečajevima i job shadowingu (praćenju rada kolega u partnerskim ustanovama):

U periodu od 25. do 30. rujna 2023. godine, nastavnice Angela Marić i Dunja Vasić sudjelovale su na strukturiranom tečaju u Barceloni – “Experiental Learning in Barcelona”, odnosno Iskustveno učenje u Barceloni: Održivi turizam i psihologija putovanja u praksi. Tečaj je održan na Europass Teacher Academy u Barceloni. Tečaj je uključivao nastavu u učionici, kao i „Outdoor Learning“ – učenje na otvorenom. Nastavnice su prvi dan predstavile školu te sudjelovanje u svim EU projektima.

U razdoblju od 22. do 27. travnja 2024. godine, nastavnice Rajka Marković i Ana Špoljar sudjelovale su na tečaju “Discover the 7 Cs: Learning for Life and Work in the 21 Century” u organizaciji Europass Teacher Academy u Helsinkiju u Finskoj, a predavanja je održavala voditeljica Irena Papa. Tijekom tjedna, nastavnice su odslušale predavanja i aktivno sudjelovale u radionicama: Vještine za 21. stoljeće, Načini promocije kreativnog razmišljanja i rada s drugima, uz korištenje inovacija, Kako promovirati efektivno kritičko razmišljanje za rješavanje problema u razredu, Principi efektivne komunikacije u razredu, Suradničko učenje, Interkulturalna komunikacija, Vještine za posao i život, Digitalna i medijska pismenost. Nastavnice su održale predavanje o djelokrugu rada škole, te upoznale kolege iz ostalih ustanova sudionica o radu ne Erasmus+ projektima.

Nastavnica Vedrana Antolić sudjelovala je  od 14. do 20. siječnja 2024. godine na job shadowing-u u Biotehničkom obrazovnom centru (BIC) u Ljubljani. Nastavnica je pratila rad nastavnika s učenicima zanimanja pekar od 1.do 3. razreda te pomoćnih učenika koji su uz asistenciju nastavnika i zaposlenika pekara izrađivali različite pekarske proizvode od dizanog i lisnatog tijesta, kao što su krosani, pereci, različita pletena peciva, te nadjevena peciva. Osim pekarstva, nastavnica je prisustovala na praktičnoj nastavi slastičara, te obrazovanju odraslih, također slastičara koji su izrađivali  različite kekse, kolače, krafne te dekoracije za torte.

Nastavnik Tomislav Đurđević je od 30.5. do 7.6.2024. godine bio na job shadowingu organiziranom od partnerske ustanove Vitalis iz Gut Wehlitza u Njemačkoj. Imao je priliku upoznati rad studentske menze, posjetiti hotele u Leipzigu, pomagati u pripremi obroka u restoranu. Osim nastavnika, i učenici su dobili priliku obavljati stručnu praksu u objektima u inozemstvu.

Prva grupa, koja se sastojala od pet učenika (Mihaela Taritaš i Samanta Zeman iz 2.a – hotelijersko-turistički tehničar, Dalin Keleković iz 2.c – kuhar te Željko Margotić i Antonijo Potočki iz 2.e – konobar) koji su obavljali stručnu praksu u hotelima Globana i Markgraf u Njemačkoj u razdoblju od 19.5. do 8.6.2024. na radnim mjestima kuhara, konobara i recepcionara.

Druga grupa obavlja stručnu praksu u Španjolskoj u koju su otputovali 2. lipnja 2024. godine, a borave do 22. lipnja 2024. U Sevilli, stručnu praksu obavlja 12 učenika smjerova hotelijersko-turistički tehničar (Karmen Ćošić, Helena Klimek, Petra Kržak i Ines Mamić iz 2. a, te Mia Čizmić, Nikolina Karamatić, Roko Kasunić, Adrian Krolo i Jakob Adamec iz 3. a), turističko-hotelijerski komercijalist (Patrik Šorgo iz 3. b) i kuhar (Mihaela Mija Burulic i Đurđica Nakić iz 2. c). Stručnu praksu obavljaju u hotelima, turističkim agencijama i restoranima.

Nedavno je škola dobila obavijest o financijskoj potpori za idući projekt u sklopu akreditacije, tako da u rujnu kreću natječaji za učenike koji će stručnu praksu obavljati u školskoj godini 2024./2025.